2020-09-30

Så ska batterier laddas

[Det finns] en långlivad myt om att telefonen ska laddas ur helt innan den laddas. Den uppfattningen lever kvar från den tid när mobilerna hade en äldre typ av batterier kallade NiMH [nickel-metallhydrid].

– Med dagens batterier är det precis tvärtom. De ska aldrig urladdas, säger Carlos Lopes ["senior rådgivare" för energieffektivisering på Energimyndigheten].

- Ladda smart – så får du mobilbatteriet att hålla längre, DN 28 september 2020

Nu vet vi det: Ladda mobilen ofta så håller batterierna längre. Hellre några gånger under dagen än hela natten; mellan 20–80 % är optimalt.

Faktum är att uppfattningen som nämns går längre tillbaka än NiMH. Batteriminne fanns i ännu högre grad hos de ännu äldre NiCd-batterierna (nickel-kadmium):

Både NiCd och NiMH-batterier har en inbyggd minneseffekt, dock ej så markant uttalad hos NiMH-systemet. Fenomenet kan förklaras med att om ett batteri upprepade gånger överladdas och samtidigt ej helt urladdas (ner till 1 Volt/cell) kan batteriet bygga upp en s.k. kallad minneseffekt, vilket gör att kapaciteten minskar. Detta kan oftast avhjälpas genom att cykla batteriet några gånger, dvs upprepade fullständiga laddningar och urladdningar.

- Batteriföreningen: Egenskaper NiCd och MiMH-cellen

Fenomenet batteriminne går ut på att om man t.ex. använder batteriet till 50 % kapacitet innan man laddar om det, och upprepar detta några gånger, så kommer batteriet så småningom att endast ge energi fram till den nivån. Lite som att det minns att "nu kommer jag att laddas om så varför bry sig".

Att ta hand om uppladdningsbara batterier är något av en konst som många lagt på minnet. Det är inte konstigt att sådant lever kvar även sedan tekniken gjort kunskaperna passé. Det är också en sorts "batteriminne", som kan vara svårare att cykla bort än batteriernas minnen.6 kommentarer:

Anonym sa...

"-hydrid", inte "-hybrid"

Eftersom artikeln är låst kan jag inte avgöra om felet finns i källmaterialet eller tillkommit senare.

Hexmaster sa...

Mea culpa, tack!

LarsW sa...

Snabbladdare är en styggelse. Både telefonen och laddaren blir röheta, något som inte bara är en brandfara utan även sliter på batteriet. Jag är lyckligt lottad så till vida att jag kan låta min Samsung (Nej, inte den!) ligga på en 'soft' laddning från min PC eftersom jag tillbringar mycket tid hemma.

Jag abonnerar på DN och kan berätta att man i den artikeln rekommenderar en laddningsnivå på inte under tjugo och inte över åttio procent för bästa livslängd.

Hexmaster sa...

Har också DN; fokuserade först på batteriminnet, men visst är artikelns poäng värd att tas med (särskilt som rubriken blev som den blev). Fixat.

Karl sa...

Wikipedia låter det som minneseffekten överdrivits även för de äldre batterierna (det verkar krävas ganska speciella omständigheter för att kunna reproducera den).

Anonym sa...

I papperstiningen publicerades artikeln först den 1:a oktober.