2020-09-20

NEOM

Regionen ligger i världens vägkorsning i nordvästra Saudiarabien: 40 procent av världens befolkning kan nå NEOM inom mindre än fyra timmar; omkring 10 % av världens handel går redan genom Röda Havet. Flyger man till NEOM:s nya flygplats är London bara fem timmar bort, Dubai och Kairo två, Zürich fem och en halv.
- neom.com: What is NEOM

Jag är svag för väldiga projekt som aldrig blir något, åtminstone inget att tala om jämfört med det som målas ut i prospekten (se t ex Dubais ö-värld, en bloggpost jag fortfarande gillar att återkomma till och jämföra med den allt tristare verkligheten).
Neom [...] is a planned cross-border city in the Tabuk Province of northwestern Saudi Arabia. It is planned to incorporate smart city technologies and also function as a tourist destination.
- Wikipedia: Neom

Namnet Neom (som jag tänker skriva med gemener, oavsett vad de ansvariga har för sig) utgörs av grekiska neo "ny" med ett m från arabiska mustaqbal, "framtid". En ny framtid – för turister och det vackra folket förvisso, men framför allt för pigga entreprenörer och kreatörer från hela världen, som ska samlas i den kommande smarta storstaden för att bedriva sina verksamheter. En smältdegel av intellekt, framåtanda och smak för det goda livet, helt enkelt. (Man funderar rentav på att tillåta alkohol i Neom, till skillnad från resten av landet.)

Sade jag något om "väldiga projekt"? Här är den yta som man reserverat för Neom: 26 500 km² av vad som idag är öken. Befintliga naturresurser utgörs av ett ovanligt milt klimat för att vara Saudiarabien, men annars sol, sand och saltvatten.
But Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman [familjärt förkortat MBS] didn’t see a wasteland when he landed in his helicopter here a few years ago. He saw the future— and hatched a plan for a $500 billion city-state to cover 10,000 square miles of rocky desert and empty coastline to attract the "world’s greatest minds and best talents" to the world’s best paying jobs in the world’s most livable city.

Där fick vi en prislapp också: Femtusen miljarder spänn har man lagt undan (hur mycket som nu smält ihop efter priskriget med Ryssland på olja). En väldigt rolig detalj i sammanhanget är att en konsultfirma man anlitat heter Boston Consulting Group, världskänd i hela Sverige för sina insatser i Nya Karolinska Sjukhuset.

Flygande bilar, dinosaurierobotar och en konstgjord måne må låta som påhitt, men de är bara några av alla futuristiska under som utlovas. Vad vill vi sätta på att max en av tre blir verklighet? Mindre än femtusen miljarder spänn, alla gånger.

Jag roade mig med att ta fram Stockholm i samma skala som bilden ovan. Med omnejd, blev det ... I periferin syns Gotland, Vänern och hela Åland.

Projektet kungjordes av MBS 2017. Den första fasen ska vara klar 2025. Eller? Sedan 2018 har MBS fått sin beskärda del av rubriker i samband med mordet på journalisten Jamal Khashoggi, som kronprinsen av allt att döma låg bakom – redan det har fått samarbetspartners och investerare att dra sig tillbaka. Som om det inte räckte med projektet i sig. Fler rubriker dök upp i våras sedan man löst en konflikt med urinvånare, som hade fräckheten att bo i trakten, med att skjuta en särskilt besvärlig aktivist bland dem.


Lovprisandet på sajten VICE får en besynnerlig smak när man vet att bilden kommer från Singapore. Visst kan deras futuristiska park Gardens of the Bay ha inspirerat, men att helt sonika ta bilder från ett existerande projekt för att visa hur fint ett annat projekt är tänkt att bli..? Liksom att man lyckats stava fel till namnet ("NOEM") genom hela artikeln. Man skriver det åtminstone med versaler – alltid något.

Den senaste uppdateringen på Neoms Wikipedia-sida berättar om att MBS anlitat en PR-firma i USA för att lösa problemen. De PR-mässiga problemen, alltså. Hur det går med de flygande bilarna etc är en annan fråga.

Wikipedia (eng.): Neom

4 kommentarer:

Henrik sa...

En liten detalj, men ändå. Underligt att de säger att det tar 5.5 timmar till Zürich, men bara 5 till London när London ligger 600 km längre bort. Samma sak med Kairo som är typ 400 km bort mot att Dubai ligger 2000 km bort. Jag kollade att det inte var du som råkat översätta fel, men så var det inte. (Inte för att jag trodde det, men vi faktakollar!).

Hexmaster sa...

Ha ha! Skarpögt! Ja du – skillnader mellan direktflyg och byten är det jag kan komma på. Enkla fel är ett annat – förvisso kan sådana uppträda även på framträdande platser. Jag har skrivit en rad till dem, få se om nån svarar.

Henrik Norbeck sa...

Hoppsan! Vilket galet projekt! I öknen!
Ett annat saudiskt projekt i mindre skala, men fortfarande fullständigt galet är "King Abdullah Economic City"
https://en.wikipedia.org/wiki/King_Abdullah_Economic_City

Hexmaster sa...

Minsann! Man förstår att kronprinsen inte ville låta sig brädas av kungen... Hittar KAEC (som ska uttalas "cake"!?) i Google Earth, strax norr om Jedda; på satellitbilderna från i höstas syns lite pampig innerstad, omgiven av öken.