2019-03-17

Vad trikoloren inte betyder

- Delacroix, Friheten leder folket (1830)

Företeelser som sammanfaller tenderar att blandas ihop. När de inte bara ligger nära varandra i tiden och geografin utan även är lika många så kan det vara svårt att övertyga andra och sig själv att de faktiskt inte har med varandra att göra.

Frankrikes trefärgade flagga går tillbaka till revolutionen. Att det blev den kombinationen det blev beror på att rött och blått var staden Paris färger och vitt Frankrikes. Det finns lite olika hypoteser men en sak är säker, och det var att de tre färgerna inte hade ett skvatt med slagorden frihet, jämlikhet, broderskap att göra. Men eftersom dessa sedemera blivit så berömda, så har man associerat färger och slagord med varandra.

Naturligtvis har folk även läst in annan symbolik i de tre färgerna. Det är inte svårt, tvärtom; de heraldiska färgerna är få, tretalet mycket vanligt av såväl naturliga som andra orsaker, och man behöver inte studera period, land eller historiska förlopp länge för att finna mängder av möjligheter. Som att färgerna i själva verket skulle symboliserar den gamla regimens borgare, prästerskap och adel, eller att flaggan skulle symbolisera en fredlig samexistens av det kungliga vita och det republikanska/socialistiska röda. Allt sådant är efterhandskonstruktioner, i lika hög grad som att blått, vitt och rött ursprungligen avsåg frihet, jämlikhet och broderskap.

1 kommentar:

HJ sa...

Att Krzysztof Kieślowski gjorde en välkänd filmserie utifrån kopplingen mellan färgerna och slagorden visar att föreställningen var allmänt etablerad.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Trikoloren_(filmserie)

/Håkan