2019-03-29

Hur man slipper reklam för sådant man redan köpt

Att surfa med ad blockers, som blockerar all möjlig reklam på nätet, är det väl ingen som behöver tipsas om. Metoden har klara fördelar och vissa nackdelar.

Om man händelsevis surfar utan reklamblockering så finns det en sorts reklam som kan vara den mest irriterande hjärndöda av dem alla: Reklam för sådant man redan köpt. Eftersom det mesta man gör på nätet spåras så vet Google, Facebook och andra reklamsäljare när man sökt på exempelvis grenkontakter. Det innebär att den som behövt en grenkontakt, googlat och kollat utbudet på några olika ställen för att sedan slå till, sedan kan se fram emot en tid då reklam för grenkontakter dyker upp på alla möjliga ställen – trots att köpet redan genomförts. Eller när man inför utlandsresan kollar upp saker och ting, för att i veckor efteråt tipsas om hotell, restauranger, biluthyrare osv, även när allting har bokats och man kanske rentav kommit hem igen.

Ett sätt att slippa sådant är att genomföra sina marknadsundersökningar i så kallat privat surfläge (Firefox), inkognitoläge (Chrome) eller vad det nu kallas. Då ska inga cookies och slikt lagras. Anonymiseringen är inte hundraprocentig men tillräcklig för att slippa det mesta av dumheterna ovan.

I Firefox går man till hamburgermenyn och väljer nytt privat fönster.

Nu kan man googla loss efter prylar, resmål, eller vad man nu är ute efter.

Inga kommentarer: