2019-03-24

Hur Anna Månsdotter miste det mesta av sitt huvud

Av någon anledning göt man en dödsmask av den nyligen avrättade. Försedd med hår fanns den länge utställd på Polismuseet i Stockholm. Det framgår tydligt att det enda (obs) hugget gick högre än det skulle.

Halshuggningar är aldrig trevliga historier. Men de kan utföras mer eller mindre väl. Ett exempel på en avrättning med anmärkning, som dessutom är känd av flera orsaker, är den av Anna Månsdotter. Den ökända Yngsjömörderskan blev den 7 augusti 1890 den sista kvinnan som avrättades i Sverige. Och vid skarprättare Dahlmans första avrättning gick det inte perfekt, om det nu berodde på att han siktade illa eller att hon i stupstocken rörde på sig i det kritiska ögonblicket.

Skarprättaren, som var lugn, skilde huvudet med ett hugg från kroppen, men hugget träffade snett, så att underkäken blev fastsittande vid kroppen.
- Norrköpings tidningar 7 augusti 1890

Den illa utförda avrättningen har ofta kommit att blandas ihop med en annan illa utförd avrättning, nämligen den av rånmördaren Konrad Petterson Lundqvist Tector den 18 maj 1876:

... men tre gånger måste bilan göra tjänst innan huvudet var alldeles skilt från kroppen.
- Avrättningen av Konrad Tector beskrivs i Gotlands Tidning 20 maj 1876

De faktoida mekanismerna är tydliga. Tector är helt okänd, bortsett från en ovanligt makaber avrättning, Månsdotter är långt mer känd och föremål för ett lättare fummel under avrättningen. Resultatet blir att det makabra trippelhugget överförts från den okände Tector till den välkända Månsdotter (ett exempel på Hexmasters faktoida attraktionslag).

Eftersom Yngsjömordet är så känt, omskrivet och även dramatiserat har sammanblandningen fått många tillfällen att spridas. Men slagningar just nu ger ändå relativt få belägg för felet.
Tre gånger fick han hugga innan huvudet föll av.
- Ett exempel på faktoiden, i Kuriren 9 augusti 2017

De flesta som nämner avrättningen gör det korrekt. Och inte så få tunga källor (exempelvis Wikipedia) påpekar att felet förekommer. Fast ett exempel på mytdödande förefaller lite fel ute:
Det finns mycket mytbildning även kring fallet. Bland annat att bödeln tvingades hugga tre gånger innan Anna Månsdotter dog.
Men det är inte sant, enligt GW:
– Hon dör redan genom första hugget men hon är lite skakig naturligt nog och rör på huvudet hela tiden så att första hugget tar snett över ansiktet. Detta framgår av den dödsmask man låter gjuta, säger han.
- Leif GW Persson i Veckans brott, Expressen 26 november 2014

Det verkar som Persson argumenterar mot att hon behövde tre hugg för att avlida, inte mot att hon fick tre hugg över huvud taget ("första hugget"). Men Månsdotter fick ett enda hugg, som garanterat var dödande.

Det kan även nämnas att Tectors många hugg krävdes för huvudets avskiljande. Han dödades garanterat, tack och lov, av det första.

Tipstack till Andreas Creutz.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är väl Tector lika känd? Genom filmen "Drömmen om Amerika" där Loffe Karlson spelar.

Hexmaster sa...

Nej, Tector är betydligt mindre känd än Yngsjömörderskan, filmen till trots.