2019-03-14

Ett förstoringsglas, gyllene

För honom är inget ämnesområde för stort för att ta sig an, ingen detalj för liten för att rymma en intressant historia, och ingen felaktig uppfattning för helig för att granska. Som en av den svenska faktagranskningens nätpionjärer har han inspirerat och ifrågasatt sedan långt innan någon hörde ordet "viralgranska", och vi hoppas han fortsätter länge än.
 - Juryns motivering

Förstoringsglaset är ett riktigt sådant som går att använda. Det gick rentav att få loss själva glaset vilket Hedvig, snart två år, fann underhållande en stund. Näven som håller förstoringsglaset är gjord i en 3D-skrivare.

Nytillkomna läsare kan tipsas om hemsidan www.faktoider.nu som länge var basen för undertecknads närvaro på nätet. Den har inte uppdaterats på bra många år men det mesta som står där är tidlöst. Som att "alla" "förr i tiden" trodde att jorden var platt, att fönsterglas rinner jättejättelångsamt, att tungan har fyra smakområden, att vi använder 10 % av hjärnan eller den odödliga språkfrågan om "än mig" kontra "än jag".

Numer finns framför allt denna blogg. Där har undertecknad sedan augusti 2007 postat praktiskt taget dagligen om faktoider, förvillare och forteana, knasigheter och källkritik, pseudovetenskaper och tips om hur man tar reda på vad som är sant, falskt eller mittemellan.

1 kommentar:

Karl sa...

Det är intressant med missuppfattningar som handlar om andras missuppfattningar, som exemplet att "alla förr i tiden" trodde att jorden är platt. Eller som jag anser är ett modernt exempel på detta, som cirkulerade mycket i svenska media i slutet av förra årtiondet, att "alla" tror att "alla" kvinnor dör av (bröst)cancer.