2019-03-12

Tally sticks

En samling tally sticks från 1290-talet. Enligt inskrifterna (på latin) har de tillhört sheriff Nicholas de Turevill.

Ordet tally har flera betydelser som har med räknande och kontrollerande att göra. Dessa kommer från tally stick, karvstock på svenska. På en sådan pinne (snarare än stock) karvade man in det som skulle hållas reda på. En sådan single tally är inget märkvärdigt. Men det blir snabbt intressantare när vi övergår till en split tally.

Säg att du just betalat X pund, Y shilling och Z pence i skatt. Skattmästaren tar fram en tally stick och karvar in Z streck, Y hack och X grövre hack (det fanns en vedertagen standard för att hantera även mycket stora summor). Sedan klyver han pinnen och ni behåller varsin halva. Det är allt.

Poängen är att man kan kontrollera betalningen genom att jämföra halvorna. Inkarvningar gjorda i efterhand på ena halvan syns direkt, och att radera utskärningar går inte alls. Att halvorna verkligen utgjort samma pinne är enkelt att kontrollera eftersom deras former och oregelbundna brottytor matchar varandra perfekt. Jag vet inte hur besvärligt det skulle vara att göra en trovärdig förfalskning av en tally stick-halva idag, men på exempelvis medeltiden var det helt omöjligt.

Systemet med tally sticks var på det hela taget enkelt och betydligt säkrare än det kanske låter. Fast att man i England använde det i över sjuhundra år (ca 1100-1826) berodde nog till stor del på traditionens makt.

Vid det laget hade man alltså uppemot sju seklers tally sticks-halvor i överhusets källare. De beordrades 1834 att eldas upp. Det flitiga eldandet i pannorna ledde till soteld som spred sig i parlamentshuset som brann ner. Bland mycket, mycket annat förstördes imperiets prototyper för måtten yard och pund. Nya prototyper togs fram, men åtminstone yard-prototypen visade sig inte vara så stabil som den borde ha varit. Detta torde ha påskyndat övergången till metersystemet, åtminstone på denna sida Atlanten. Så kan det gå.


Wikipedia: Tally stick; International yard and pound
The National Archives: Tally Sticks

Inga kommentarer: