2018-03-23

Luft, vatten och andra gundämnen

– Det finns faktiskt invandrare vi har stor glädje av här i Sverige. Men Migrationsverket håller hårt på sina regler. Och att försöka få dem att göra undantag är ungefär som att omvandla en atom luft till en atom vatten. Med andra ord väldigt svårt, säger advokat Jöran Gundmark.
- Fyrbarnsfamilj utvisas på grund av missad semesterlön, Aftonbladet 23 mars 2018

Jag vägrar att ens tänka tanken att detta skulle vara en utbredd uppfattning om sakernas tillstånd. Men det är intressant att en välutbildad människa kan demonstrera så fundamentala luckor i elementär naturvetenskap. Tyvärr tror jag heller inte att advokaten är anhängare av elementarläran, som sedan antiken lärt att verkligheten är uppbyggd av de fyra elementen/"grundämnena" vatten, luft, eld och jord.

Kort: Vattenmolekyler består av två väteatomer och en syreatom; H2O torde vara den mest kända kemiska formeln. Luft är en blandning av grundämnena kväve och syre samt små mängder av andra ämnen.

2 kommentarer:

HJ sa...

Och om man gör skillnad mellan "luft" och "torr luft", så innehåller "luft" dessutom någon procent vattenånga. Och att omvandla denna del luft till vatten är ju trivialt enkelt.

/Håkan

Magnus sa...

Iaf en blandning av kvävgas och syrgas.
Inte nödvändigtvis samma som blir om man blandar kväve och syre...