2018-03-13

Amelia Earhart och källkritik

Amelia Earhart föddes 1897. Hon skaffade flygcertifikat 1922. Så småningom blev hon känd för en rad flygningar, mer eller mindre dramatiska; hon var den första kvinnan som flögs (korrekt passiv form då hon var en ren passagerare) över Atlanten liksom i synnerhet 1932 den första kvinnan som flög ensam över Atlanten. Hennes sista expedition var ett försök att flyga jorden runt 1937. Den 2 juli närmade sig planet Howland Island där det skulle landa. Det gjorde det aldrig.

Folk som försvinner är alltid spännande, och när det gäller karismatiska personer som sticker ut på något sätt så blir de snabbt legendariska mysterier. Förslagen som lagts fram har i stort sett varit av fyra slag:
  1. De flög fel, fick slut på bränsle, kraschade i havet och dog.
  2. Japan och spioneri var involverat på ett eller annat sätt.
  3. Den gifta Earhart rymde med navigatören Fred Noonan.
  4. De flög fel, landade på en öde ö och levde kanske en längre eller kortare tid därefter.
Nr 1 är enklast, tråkigast och i synnerhet sannolikast. De avgjort mest spännande 2 och 3 bygger på fantasier istället för belägg. Och nr 4 lyfts då och då fram av folk som brinner för idén.

Det luriga här är att media inte känner till att Earhart är föremål för en entusiasm som lätt kan övergå till aktivt förvillande. När det dyker upp antydningar om nya sensationella rön rörande Palmemordet, Estonia eller 9/11 så vet varje redaktion värd namnet att vara försiktig. När det dyker upp antydningar om nya sensationella rön rörande Amelia Earhart så finns det inget sådant immunförsvar.
Den kvinnliga piloten Amelia Earhart störtade i Stilla havet och dog ensam på en öde ö. Den teorin presenteras i en ny forskningsstudie publicerad av University of Florida.
- Nya teorin om pilotens mystiska försvinnande, Expressen 9 mars 2018

För det allra första är teorin inte ny.
Samtliga artiklar, valda på måfå, rör samma ö och kommer från sällskapet TIGHAR. De har letat efter Amelia på ön Nikumaroro i 30 år. Den ligger 650 km från Howland (motsvarande avståndet mellan Stockholm och Köpenhamn) vilket redan det är ett problem för idén.
the radio transmissions sent and received by the Itasca, including their own direction finders, make it virtually impossible (for all practical purposes) that Earhart and Noonan were 650 kilometers away from the Itasca’s immediate vicinity
- Brian Dunning: More Amelia Earhart Nonsense, Skeptoid 20 mars 2012

Vidare har Nikumaroro inte varit mer öde än att folk såväl före som efter 1937 haft tillfälle att lämna olika spår efter sig. TIGHAR har besökt platsen vid ett flertal tillfällen (åtminstone ibland bekostat av Discovery Channel eller History Channel) och hittat saker som varje gång utlysts som sensationella nya rön rörande Amelia Earhart. Den här gången rörde det inga nya fynd men väl ben som hittades 1940 och analyserades men sedemera gick förlorade. Hittills har inget fynd varit lika intressant vid närmare undersökningar som det först har framställts. Det hade förvisso varit spännande att få fel den här gången, men ...

Jantz studie publicerades av den nystartade publikationen Forensic Anthropology och kan läsas i sin helhet här: Amelia Earhart and the Nikumaroro Bones: A 1941 Analysis versus Modern Quantitative Techniques.

Inga kommentarer: