2018-03-19

Lördagsfråga 506: Gustav & söner

  1. Primeval (2007) skulle först heta Gustave efter den jättekrokodil som man är på jakt efter. Krokodilen finns eller har åtminstone funnits i Burundi och ska enligt diverse rykten ha haft ihjäl massor med folk.
  2. Fantomen på Stora Operan heter faktiskt Erik.
  3. En av serietecknaren Pierre Cullifords första figurer var den medeltide väpnaren Johan. Så småningom fick han en kompis kallad Pirlouit, på svenka Pellevin; de blev ganska populära. Men det var ingenting mot de små blå figurer de stötte på djupt ute i skogen, och som Culliford/Peyo skulle leva mycket gott på.
  4. Mycket tidig och opublicerad Karl från 1950, redan innan serien L'il folks bytt namn till Peanuts, och långt innan någon i Sverige hört talas om Snobben.
Gustav, Erik, Johan och Karl ger givetvis en av Sveriges kungligaste familjer. Den satte Tomas snabbt och lätt.

5 kommentarer:

Joakim E sa...

Stackars Magnus får aldrig vara med...

Hexmaster sa...

Även vid flitigt studerande av epoken är det lätt att glömma bort att Gösta hade åtta barn som uppnådde vuxen ålder. Mest känd av de icke-krönta blev Cecilia, pga en skandal som utmärkte sig mindre för sin art (en nittonåring får herrbesök, gäsp) än för att den inte rutintystades. Hertig Magnus utvecklade en sinnessjukdom vilket i kombination med hans musikalitet påminner en hel del om Erik.

Anonym sa...

Vet man vem av halvbröderna som hade störst psykiska problem? Eller kan man inte veta det?

Joakim Gunnarsson sa...

Ur vilket album är bilden på Johan hämtad? Han ser inte ut som den Johan jag minns från serien.

Hexmaster sa...

Vet inte om de första Johan-stripparna från La Dernière Heure samlats i album. Denna är från 1947 då Johan var helt ny, han hade inte ens träffat Pellevin. Det är inte så konstigt att stilen utvecklades med åren och decennierna.
http://smurfs.wikia.com/wiki/File:Johan_in_La_Derni%C3%A8re_Heure_1947.jpg