2017-05-23

Utmaningen: Hittepå 1897

Jag gjorde en utmaning för en tid sedan: Säg ett år och jag ska hitta tre feta hittepå-nyheter i etablerade media (se bloggposten Utmaningen: Hittepå 1997). Nu har turen kommit till 1897, som Sensemaker föreslog. Det är ett fint år i sammanhanget; två klassiker hittades snabbt, och så lade jag till ett standardexempel som man hittar drivor av vilket år, decennium och sekel som helst.

1) Léo Taxil


Denna historia är en utmaning att sammanfatta men jättekort: Léo Taxil, eller Marie Joseph Gabriel Antoine Jogand-Pagè som han egentligen hette, hade gett ut en bok med den spännande titeln Påve Pius IX hemliga kärleksliv och föga förvånande fått en del skit för det. Han kungjorde 1884 att han konverterat till katolicismen och skulle gottgöra för bland annat den synden. Han gav ut en diger historik över frimureriet, komplett med detaljerade belägg för deras satanistiska verksamheter. Därefter skrev han en bok vari en viss Diana Vaughan, f.d. satanist/frimurare, redogjorde för ytterligare smaskigheter i ämnet.

Den 19 april 1897 kallade Taxil till en presskonferens där Vaughan skulle presenteras. Men den församlade pressen fick inte träffa henne. Istället förklarade Taxil att hans konvertering och påståenden var bluff. Han tackade prästerskapet för att ha gett spridning åt påhitten.

- The Saint Paul Globe, 17 maj 1897

Jag vet inte om några av hans vansinnigheter fortfarande cirkulerar, tillskrivna frimurare, världsjudar, Bilderbergare, Monsanto eller vilka folk nu inbillar sig saker om ... Men det skulle, förvisso, inte förvåna det minsta om så är fallet.

Wikipedia: Taxil hoax

2) Marsian kraschar i Texas


Nästa grej ... Vad ska man säga?

About 6 o'clock this morning the early risers of Aurora were astonished at the sudden appearance of the airship which has been sailing through the country.
- The Dallas Morning News, 19 april 1897

Farkosten färdades med en hastighet på sisådär 15-20 km/h vilket tolkades som att maskineriet var i olag. Den flög in i en kvarn och exploderade våldsamt. Efteråt hittades resterna av vad som verkade ha varit den ende "personen" ombord; jo, för även om kvarlevorna var kraftigt skadade så var det tydligt att det inte rörde sig om en människa. Snarare en marsian, enligt en "authority on astronomy". Den döde begravdes i staden.
Papers found on his person – evidently the record of his travels – are written in some unknown hieroglyphics, and can not be deciphered.
Farkosten var, hör och häpna, tillverkad av en okänd metall som påminde om en blandning av aluminium och silver, och "måste ha vägt flera ton". Det var, kort sagt, Roswell 1897.

Wikipedia: Aurora, Texas, UFO incident

3) Ål-jod


Som avrundning ett svenskt exempel på en "upplysning" av en sort som alltid funnits och alltid kommer att finnas.

Ålens kött innehåller en beståndsdel som benämnes "jodin", hvilket enligt utsago af professor Morso i Turin, skall kunna förebygga anlag för lungsot och skrofler.
- Dalpilen, 9 mars 1897

Jag vet inte om professor Morso funnits. Inte för att det spelar någon roll; vi har en pålitlig gubbe i vit rock (skulle han åtminstone haft nu för tiden) som rekommenderar hälsobringande saker, det räcker. Fakta i fallet är dels att ål inte utmärker sig för hög jodhalt; 600 µg/kg är hälften så mycket som äggula, tredjedelen så mycket som torsk och inte ens tiondelen så mycket som hummer. Dels hör, såvitt jag kan finna, skydd mot tuberkulos inte till jodens medicinska egenskaper, hur man nu tolkar "förebygga anlag för".

Inga kommentarer: