2017-05-24

Lyssna på kassaskåp

Den som vill få upp ett kassaskåp med kombinationslås utan att känna till kombinationen, och som inte vill eller kan använda kraft, kan alltid ta till ett stetoskop. Genom att vrida på ratten och samtidigt lyssna riktigt riktigt noga efter svaga men avslöjande ljud från låsmekanismen så kan en skicklig inbrottstjuv öppna ett kassaskåp på, tja, rimlig tid. Åtminstone i filmens värld ...

Fungerar metoden på riktigt?

Jonny Phillips enlists the help of a professional locksmith to find out if it is possible to crack a safe using just a doctor's stethoscope — just like in all those caper movies!
- I Didn't Know That: Cracking Open a Safe, National Geographic

Spoiler: Jason Osborne lyckades få upp skåpet med den klassiska filmmetoden. Det tog 2,5 timmar. Det gick, men tog för lång tid för att vara praktiskt. Och då är han ändå, vad jag förstår, en spelare på elitnivå. Kvartsmyt?

En vidare fråga att reda ut är när tropen först dök upp. Kanske enklare kassaskåp på den tiden tillverkades med lägre toleranser som gjorde metoden enklare och effektivare? Tror jag inte; tills något annat visats misstänker jag att den är en dramaturgisk uppfinning snarare än något som använts "i fält".


Folkbildande bonus: Hur kombinationslåset fungerar, åskådliggjort med en modell.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Det tog 2,5 timmar. Det gick, men tog för lång tid för att vara praktiskt. "

Källa på den sista bisatsen?

Hexmaster sa...

Tänkte på de sammanhang där metoden tillämpats i film. Åtminstone som jag minns dem.