2017-01-31

Svart ben lika rött som vitt

Tvillingbröderna Kosmas och Damianos genomför på 200-talet en transplantation av, passande nog, ett underben. Det som i berättelsen är en liten detalj gör hela skillnaden i bild: Patienten och donatorn hade olika hudfärg ...

Motivet blev populärt i konsten, exemplet ovan är från 1500-talet. Kosmas och Damianos var särskilt kända för att vägra ta betalt, vilket nog var lika märkvärdigt då som nu (å andra sidan är helgonberättelser erkänt värdelösa källor). De blev omsider skyddshelgon för bland andra apotekare, läkare, kiruger och barberare (de två sistnämnda har ju en historisk relation). Deras båda kranier sägs förvaras i minst två kyrkor vilket är ett nog så vanligt underverk i sammanhanget.

Bloggpostens rubrik syftar på Expressens klassiska löpsedel från den 3 januari 1968. Världshistoriens tredje hjärttransplantation hade just genomförts, och liksom i Kosmas och Damianos fall var donatorn svart, mottagaren vit. Att operationen ägde rum i Sydafrika gav en tacksam öppning för rubriksättaren.

Ibland blandas löpsedeln ihop med världens första hjärttransplantation; den genomfördes också av Christiaan Barnard i Sydafrika. I det fallet var både donatorn och patienten vita. Däremot lär det ha väckt uppmärksamhet att donatorns njurar gick till en svart pojke.

Inga kommentarer: