2015-06-21

Glad midsommar!

Årets längsta dag inträffar den 21 juni och natten till den 22:e är årets kortaste natt.
- André Franke: Sommarsolstånd 2015, Astroinfo.se

Midsommar är så populärt i Sverige att vi har flera stycken. Den astronomiska låter sig ej luras av kyrkliga och politiska påfund. När det gäller alla magiska idéer som folk upptäckt att midsommarnatten besitter så vet jag inte riktigt hur man räknar, men det rimligaste vore väl att det ikväll är dags att lägga blommor under kudden, och allt vad det är.

Närmare bestämt är "midsommar" astronomiskt sett det som kallas sommarsolståndet.
Eftersom sommarsolstånd äger rum mitt på kvällen så blir det i år ganska lätt att avgöra vilken dag som är längst och vilken natt som är kortast.
Och den tidpunkten kan anges så exakt som man vill ha den. Här är tidsangivelsen på minuten vilket räcker ganska långt för oss icke-astronomer.
Tittar man i olika almanackor så ser man att sommarsolståndet inträffar den 21 juni kl. 18:38. Det är nämligen inte en dag som avses utan en tidpunkt – nämligen precis då jorden passerar en speciell punkt på sin bana runt solen – just när jordens norra halvklot lutar mest fördelaktigt mot solen.
Sen så tappar jag bort mig i en fascinerande utläggning om varför olika klockslag anges, och varför de ofta skiljer sig en minut (snarare än en timme som kan tillskrivas sommartid eller tidszonsförvirring).
Beroende på vilken källa du använder kommer du att hitta bland annat följande förslag: 21 juni kl. 16:38, kl. 16:39, kl. 17:38, kl. 17:39, kl. 18:38 eller kl. 18:39? Men vilket är det mest exakta värdet då?
Och inte räcker det med det! Bara för att vi inatt får den kortaste natten innebär det inte att solen är uppe längst på hela året.
Årets senaste solnedgång infaller inte med sommarsolståndet. I Norrköping och Stockholm inträffar det först den 23:e och 24 juni. Men som kompensation inträffar årets tidigaste soluppgång redan några dagar före sommarsolstånd och soluppgångarna försenas alltså redan vid sommarsolstånd… 

Inga kommentarer: