2014-07-14

Viralgranskaren om Newsvoice

Metros Viralgranskare har en varningslista, en "lista över sajter som skriver fejkade eller satiriska artiklar, men som emellanåt får spridning som vore de på riktigt". Den 27 juni lade de till den etablerade knäppsajten Newsvoice, sedan de frågat efter och fått belägg (NewsVoice: Allt tokigt på ett ställe).

Sedan tog man bort Newsvoice. Varför? Såg man plötsligt "ljuset" och fick för sig att C-vitamin botar cancer, rymdödlorna finns bland oss, vacciner är en konspiration och somalier ekonomiskt oberoende? Eller, för att ta ett aningen sannolikare scenario, hade de hotats av redaktör Torbjörn Sassersson och hans kompis Börje Peratt?

Här är förklaringen:
På vår varningslista för vi in sajter som skriver fejkade eller satiriska artiklar, men som emellanåt får spridning som vore de på riktigt. Fokus ligger alltså på direkt påhittade eller tydligt vinklade texter som gör anspråk på att bära seriositetens prägel - och som tas på allvar av människor och därmed riskerar ge dem en felaktig bild av ett sakförhållanden eller skeende. På sätt och vis passar Newsvoice in i denna beskrivning, men vid en närmare genomgång har vi insett att många artiklar baserar sig på vad enskilda personer tycker sig ha upplevt eller vad olika forskare - hur seriösa [oseriösa? /Hex] de än är - påstår. Newsvoice rapporterar ofta bara vidare detta, och gör sig med andra ord själva sällan skyldiga till fejk enligt modellen ovan. För närvarande passar den alltså inte in på listan, vilket vi beklagligt nog insåg först efter dess publicering. Detta betyder inte att vi tycker Newsvoice verkar vara en trovärdig sajt - bara att den inte fyller i kriterierna för listan, riktigt. Detta har ingenting med eventuella klagomål från sajtens närstående att göra. Vi kommer dock hålla ögonen på Newsvoice, och vi kommer granska de eventuella artiklar de publicerar framöver. Givet att de får spridning och innehåller fel.
- Jack Werner, Metro (via Facebook)

Newsvoice kvalar alltså inte in på listan eftersom 1) dess skribenter tar faktiskt tokigheterna på allvar och 2) artiklarna får för lite spridning.

Man kan också resonera som så, att knasbollar inte ska ges mer uppmärksamhet än de är värda. Men om någon av deras artiklar uppmärksammas, så ska man inte behöva gräva för att göra klart för sig vilka figurer det är som driver den. Vare sig det är knasigheter på skoj (som The Onion, Grönköpings veckoblad eller andra briljanta källor) eller knasigheter på allvar (som Avpixlat, Vaken.se, Världen Idag eller Newsvoice).

2 kommentarer:

Kurt sa...

Men med samma argument så skulle då också flera andra på den listan vara tvungna att avlägsnas t ex "– Hänt i Sverige", det består ju också av tokstollar som tar det de skriver på allvar.

Hexmaster sa...

Viralgranskaren/Metro: "Hänt i Sverige publicerar ju egna, direkt falska och många gånger kränkande, artiklar om namngivna personer." Där nyckelordet, såvitt jag förstår, är "egna" -- "Newsvoice rapporterar ofta bara vidare detta, och gör sig med andra ord själva sällan skyldiga till fejk enligt modellen ovan".