2009-02-03

Hillikers brev

En släkting till historien om kon och I like hores? Ett brev från Adam Hilliker, lärare för en viss Alex till dennes mor. Alex har fått kvarsittning på grund av uppstudsighet, vilket förklaras som följer:


[...] Alex consistently defied me. During class he contradicted me numerous times when I insisted that the length of one kilometer was greater than that of one mile.

Så - vad tror ni om denna? På snopes.com har den intressant nog status som Undetermined.

Man pekar också ut en del detaljer som kan göra en misstänksam:
  • namnet påminner vagt om Adolf Hitler, och datumet är 20 april = AH:s födelsedag
  • smart quotes, dvs. citationstecken som lutar "inåt", vilket skulle vara något av en anakronism - någon som vet vad som menas?
  • skuggorna i inscanningen verkar pålagda, eftersom texten inte ser ut att "följa med papperet"
  • brevet är tidigast känt från maj 2006
Att brevet skulle kunna vara äkta är en sak. (Den 22 april 1994 är förresten en fredag.) Men om det verkligen är det - nja? Kanske det märkligaste är att läraren såg sig föranledd att redogöra för sitt fåniga misstag.


Snopes.com: Adam Hilliker Detention Letter

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns i alla fall några som heter så - med lite tid torde man kunna ta reda på om någon av dem är lärare. Sedan får man väl köra en Hex och fråga ;)

MVH

Hans

Alison sa...

Jag tror att det är så att på skrivmaskiner finns oftast bara raka citationstecken, och att det är med datorer och alt/ctrl-knappar som man gör "opening" resp "closing" citationstecken (kan tänka mig att detta dessutom sköts automatiskt av ordbehandlaren). Därav anakronismen.

Alison sa...

Givetvis menade jag ordbehandlingsprogrammet, inte ordbehandlaren. Det finns ju ordbehandlingsmaskiner och de är säkert mer typografiskt avancerade än vanliga skrivmaskiner.

Hexmaster sa...

OK, då förstår jag. Fast det måste ju inte vara utskrivet på maskin, datorer & skrivare fanns ju redan 1994 så att säga, och man kunde rentav använda apful Courier för brev om man ville.

Anonym sa...

Jag tror att brevet är en bluff. Texten följer ju inte papprets veck!

Anonym sa...

Jag tror att denna finess infördes i Word under 90-talet någon gång, exakt när forskar jag i. Dock behöver det inte betyda något, -94 fanns många olika ordbehandlare på marknaden, WordPerfect, Lotus etc.

Anonym sa...

Det är en skum sak till med brevet. Adam Hilliker kräver att hans elever, ska tro allt han säger utan att ifrågasätta. Ändå kan han erkänna att han haft fel, för en av elevernas mamma! Det lite väl underligt.