2009-02-13

Den böjda brons furste

Ponte Corvo, även stavat Ponte Curvo, är ett samhälle i mitten av Italien, inte så långt från Rom. Namnet kommer av en välvd bro. Känns den igen? För ni har garanterat haft den för ögonen förut, om än kraftigt stiliserad.1806 erövrades staden av Napoleon, som förlänade den till en av sina marskalkar, Bernadotte. Fursten av Ponte Corvo skulle lite senare bli kung av Sverige, och då infogades hans vapensköld i det stora riksvapnet.Den s.k. hjärtskölden i mitten innehåller de s.k. dynastivapnen. Till vänster (eller, "heraldiskt höger") Vasa-ättens vase, till höger Bernadottes som i sin tur är tudelat; upptill en svart örn (ursprungligen den gyllene franska kejserliga) nedom Karlavagnen, nertill Ponte Corvos vapen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är det som är faktoiden?

Pontecorvo har folketymologiskt tolkats som "korpbron" men "den böjda bron" är vad jag förstår en helt korrekt tolkning av namnet. I övrigt är örnen ovanför bron av guld enligt lagen (1982:268) om Sveriges riksvapen. Svart var den framförallt under 1800-talet, men alltså inte numera.

Hexmaster sa...

Denna blogg använder jag inte enbart för rena faktoider utan även för allt möjligt annat jag finner anledning att dela med mig av.