2009-02-25

Ljusår

Det kommer att ta ljusår innan ...

- Exempel på typiskt belägg

Vad är ett ljusår?* Jag hade svårt att tro att så värst många kunde ha missförstått termen, eftersom den knappast används i dagligt tal, och när man använder den så bifogas så ofta definitionen. Hade jag för mig. Hemmablind av några decenniers populär astronomi, kanhända.

För nu blev jag påmind om denna tänkbara faktoid av Lena, tog en titt, och minsann fanns det inte betydligt fler än enstaka exempel på att folk använder ljusår om en mycket lång tid. Kanske har man hört uttryck som "detta är ljusår ifrån ..." och missuppfattat, för i ett sådant sammanhang behöver det ju inte vara självklart om det är tid eller avstånd som avses. Och när nu enheten är ljus-år, så ligger det felaktiga alternativet nära till hands.


* Ett ljusår är den sträcka ljuset färdas på ett år. Vanlig längdenhet i astronomiska sammanhang. Proffsen lär dock oftare använda enheten parsek.

4 kommentarer:

Susanne sa...

För mig klingar uttrycket "på ljusårs avstånd" mycket mer bekant och däri ligger ju betydelsen av ljusår som en sträcka. Det ger 933 träffar på google, om det har någon betydelse i sammanhanget, flera på en filmtitel.

Anonym sa...

Förväxlingen mellan tid och avstånd görs också i filmen Stjärnornas krig, när Han Solo skall skryta om sitt rymdskepp. Imdb skriver: Han Solo describes his ship by saying "It's the ship that made the Kessel Run in less than twelve parsecs." In actuality, a parsec is not a unit of time, but rather a unit of distance. However, The Kessel Run is, in later books, shown to be a path that cuts close to a cluster of black holes. The faster a ship, the closer to the black holes it can fly and thus shorten the overall length of the run.

/Håkan

Hexmaster sa...

Ha, den där "Kessel Run"-grodan kände jag ju till (noterade den *första* gången jag så filmen på bio, hur gammal jag nu var). Roligt sammanträffande! - För att tolka parsek som tidsenhet ligger ju inte alls lika nära till hans som i ljusårets fall. Jag gissar att det var ett faktiskt fel och att lösningen är en efterhandskonstruktion. Och inget ont i det.

Anonym sa...

Jag har för mej att det är en efterhandskonstruktion. En annan förklaring till filmgrodan, är att Han Solo helt enkelt ljög. Han trodde att dom två som ville bli flugna, inte visste något om rymdfart. Han kunde inte veta att gubben var uppväxt på Coruscant, och hade rest i rymden en hel del som ung. Den här är den förklaring, som George Lucas föredrar. Han var både manusförfattare och regissör.