2008-10-11

Lördagsfråga: Badrum


Vem? Var? När?

Jag vet inte hur känd den här bilden är, jag fick syn på den rätt nyligen och undrade varför jag inte sett den tidigare, för det är en av ovanstående frågor som gör den anmärkningsvärd.

En lite väl avslöjande detalj har retuscherats lätt. I övrigt vet jag inte hur många ledtrådar som den vakne kan hitta.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Alva Myrdal?

Stockholmsutställningen?

1930?

Hexmaster sa...

Trippelfel! :-) Alva Myrdal, faktiskt rätt lik, men inte i närheten.

Susanne sa...

Tror jag såg fotot i Malmö i somras: Lee Miller i Adolf Hitlers badrum. Fotot du retuscherat bort i ramen föreställer just honom. Minns inte riktigt anledningen till varför Lee Miller befann sig där, men hon fotograferade ju mycket från andra världskriget och befann sig väl i närheten när Hitler flydde fältet.

Anonym sa...

Alva Myrdal funderade jag också på, men det är förstås Lee Miller. Men det är väl taget efter det att Hitler tog livet av sig? Gör det nästan ännu underligare.

Hexmaster sa...

Lee Miller var en duktig fotograf som bl.a. dokumenterade kriget, och hon och en kollega (som tog bilden här) befann sig i München i det absoluta slutskedet. De tillbringade några dagar i Hitlers lägenhet (han var förresten skriven i staden ännu 1945), och var där när de fick beskedet om hans bortgång. Måste ha varit en extremt underlig upplevelse.

Liten undran till Susanne: visades fotot på någon utställning eller så?

Susanne sa...

Jo, Malmö museer visade en utställning med Lee Millers krigsfoton fram t.o.m. den 7/9 i år. Fotografins rum i kommendanthuset, om det är bekant. :)

Anonym sa...

Var i München bodde Hitler?