2008-10-29

Bandvagn 206

Loppis-fynd:

Själva boken går visserligen inte riktigt i samma Totte badar-stil som titeln. (Det hade vart nåt: "Här är Kalle. Idag ska Kalle köra bandvagn 206. Det tycker Kalle är roligt. Här är Kalles kompanichef." Osv.) Men med en tydlig, rejäl illustration per sida, och en kort text under (vilken som regel framför en (1) uppgift) så är intrycket ändå inte långt ifrån.


SoldF: Bv 206

9 kommentarer:

Anonym sa...

Detta skriver du bara för att flörta med oss krigsmatrielcentriker.
Får vi se några bilder, tack.

MVH

Hans

Anonym sa...

Åh, en sån där körde jag runt i under min tid i Enköping. Nu fick jag ju en nostalgikick.

Anonym sa...

Jag tänker på den klassiska tyska Tiger-manualen!
http://tiger1.info/fibel/index.html

Hexmaster sa...

Tack för den länken. Den var... Obetalbar. Hade alla militära handböcker på den tiden pinuppor i de mest omotiverade sammanhang? (Tips till Hans.)

Anonym sa...

Omotiverade sammanhang, vad menar du?

Tackar också för länken - intressant är ju hur det verkar ha varit helt OK med bl.a. nakna bröst i tredje riket - jag vill minnas mig ha sett det också i Münchhausenfilmen från 1943.

MVH

Hans

Anonym sa...

När det gäller användningen av pinuppor så för det tankarna till Lord Flashhearts uppmaning: "Treat your planes as you treat your women. Get inside them five times a day and take them to heaven!" ;-)

Hexmaster sa...

Peter Englund ställde nyligen sina blogg-läsare på prov:

Veckans bildgåta
Lösningen

Förfärligt svårt, men hade jag sett Tigerfibeln innan så hade jag nog satt den... Den pedagogiska poängen kan nog inte överskattas. Synd att den svenska försvarsmakten skall vara så pryd, annars hade nog fler smygläst SoldF på lediga stunder. :-)

Anonym sa...

Tillsammans med tigermanualen är detta så otroligt härligt politiskt inkorrekt!

Fast sannolikheten att se en avklädd kvinna i en instruktionsbok idag i den politiskt korrekta försvarsmakten får väl anses som ringa. Skulle väl vara om man blandade med diverse avklädda HBT-personer.

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Nu är ju Tredje riket inte i närheten av vad vi idag kallar "politiskt korrekt", men på något sätt har åtminstone jag inbillat mig att man åtminstone inte var mindre pryda än i Sverige vid samma tid. Det vore intressant att jämföra med GB/USA/SSSR, eller för den delen tidigare tyskt material.

Men att den svenska krigsmakten inte under något som helst hot skulle ha illustrerat kapitlet Olja i en stridsvagnshandbok med en sololjig flicka (för att ta ett Tiger-exempel) har inget med samhällets skiftningar att göra. (Om inte någon känner till ett motexempel..!?)