2018-11-18

Kattmördaren från Croydon

- Daily Star, 20 februari 2016

De fruktansvärda fynden hade gjorts i flera år: Katter som dödats och lemlästats på de mest bestialiska sätt. Flera av de första rapporterna kom från statsdelen Croydon i södra London. Det gav så småningom upphov till allitererande The Croydon Cat Killer om den tänkte förövaren.

Grymhet mot husdjur hör i mångas ögon till de lägsta, mest avskyvärda brotten. Därtill kom tanken på om gärningsmannen så småningom skulle övergå till människor ... Det är inte konstigt att berättelsen om galningen spreds. Och ju mer den spreds, desto fler fynd rapporterades in.

- The cat killer stalking suburbia, BBC 27 oktober 2017

Gärningsmannen var åtminstone flitig, och berest. Så småningom hade hundratals rapporter ansamlats. Och de kom från hela England och lite till, eller med BBC:s definition "near London".

En organisation som hela tiden dyker upp i sammanhanget heter SNARL, South Norwood Animal Rescue and Liberty. Det är i praktiken ett par som gillar katter och har engagerat sig i historien. De uppmärksammade fynd, samlade pengar till belöningar, samarbetade med polisen, med mera. De försökte även att lansera en annan beteckning på mördaren, The M25 Cat Killer, efter den motorväg som går runt London och i vars närhet många fynd gjorts.

Där var SNARL verkligen inne på något. Fast inte det de trodde.

Skeptiska röster hördes tidigt. En enklare hypotes än den med seriemördaren var att katterna lemlästats av rävar. De kan ge skador som fåkunniga tolkar som rena snitt av kniv eller rentav skalpell. De är även kända för att, av någon anledning, ofta bita av huvud och/eller svans på katter. Makabra fynd i den stilen är varken nytt eller sällsynt, och har gjorts även i Sverige (se t ex Därför dog katten Elsa, Motala Vadstena tidning 12 mars 2018). Och det kryllar av rävar i London. Det trubbiga våld som konstaterats på flera katter kunde förklaras av att de körts ihjäl och sedan blivit liggandes intill vägen.

Sedan tiden gått utan att polisen fått minsta indikation på att en eller flera människor låg bakom – inga vittnesmål, inga bilder från övervakningskameror, inga DNA-träffar – men allt mer som pekade på rävspåret så lades utredningen ner. Kattmördaren från Croydon var inte bara en räv utan ett spöke: En sorts masshysteri, mild men med flera klassiska ingredienser på plats.

Fast det finns naturligtvis de som vet bättre. Här är en dagsfärsk skärmdump från SNARL:s Facebooksida.

Wikipedia: Croydon Cat Killer

3 kommentarer:

Kurt sa...

I Sverige har det rapporterats om övergrepp på hästar, en hel del av dem beror på att hästarna skadat sig själv i hagen eller skadats av andra hästar.

Christian_Henriksson sa...

För att fokusera på det riktigt viktiga: The Croydon Cat Killer är väl ingen akronym?

Hexmaster sa...

Det där med hästar har tid- och fläckvis fått stor uppmärksamhet. Jag känner inte till dagsläget i den frågan.

Användandet av akronym avsåg avgjort allitteration.