2018-11-29

Funktionshindrad eller funktionsvarierad?

Idag lever ”handikapp” framförallt kvar i sammansatta ord som handikappolitik, handikappforskning, handikappomsorg och så vidare. Alltfler använder begreppet funktionshinder för att beskriva samspelet mellan personer med funktionsnedsättning och barriärer i miljön.
- Socialstyrelsen: Frågor och svar om funktionsnedsättning och funktionshinder, användning av begreppen

Lytt, utvecklingsstörd, handikappad, funktionsnedsatt, funktionshindrad ... Och häromåret lanserades ännu ett ord:
... När vi lyssnar ska vi veta att genomgående i det här programmet används ordet funktionsvariation i stället för de värderande orden funktionsnedsättning och funktionshinder.
- Funk i P1

En multihandikappad underkände ordet:
– Jag tycker att det blir lite skitnödigt. Jag har en funktion som är nedsatt jämfört med de funktioner som de allra flesta människor har. Det behöver inte vara en så stor grej. För mig är "funktionsnedsatt" ett ord som är värdeneutralt, säger han.
- Jesper Sandström i Funktionsnedsättning eller funktionsvariation - vad är rätt?, Nordegren & Epstein i P1, 5 juli 2016

Man skulle också kunna invända att "funktionsvarierad" även omfattar elitidrottare, stridspiloter och genier; alla som avviker från normen (och vem gör inte det, mer eller mindre).

Nu är språket ett socialt kontrakt, det är vad vi gemensamt gör det till. Funktionshinder slog, vad jag sett och minns, igenom utan större problem. Funktionsvarierad har fått ett mycket mer blandat mottagande. Hos många språkbrukare är osäkerheten fortfarande påtaglig. Hur värdeneutralt är ett ord? Hur nervös ska man vara för att säga "fel"? Det spelar också in att det gäller ett begrepp som används i lagtexter och annat, där man kan vilja ha en instans som Socialstyrelsen som tydligt anger vilket ord de använder och varför.

Det ska bli intressant att se vilket begrepp som vinner denna språkliga match. Eller om ytterligare något alternativ lanseras.

Inga kommentarer: