2018-11-16

Columbus tuttformade jord


Först ännu ett avlivande av en klassisk global myt: Trodde folk på Columbus tid att jorden var platt? Nej. Åtminstone ingen som man behöver bekymra sig för. All världens sjömän (inklusive Columbus) och alla lärde (inklusive prästerskapet) visste att jorden var rund. För dem var det en icke-fråga. Det är först från 1800-talet som folk fått något annat för sig.

Vad Columbus framför allt hade en felaktig uppfattning om, såväl jämfört med verkligheten som dåtidens konsensus, var jordens storlek; han trodde att den var betydligt mindre än den är. Om det har många (inklusive undertecknad) skrivit.

Vad som är mindre känt är att Columbus jord visserligen var rund, men inte sfärisk.
Illustration ur William Fairfield Warren, Paradise Found (1885)
Jag har alltid läst att världen av land och vatten är sfärisk, och att observationer nedtecknade av Ptolemaios och alla de andra har bevisat detta genom månförmörkelser och andra observationer gjorda från öst till väst, liksom polens upphöjning från norr till söder. Men som jag nämnt har jag nu sett så många avvikelser att jag har kommit till en annan slutsats rörande jorden, nämligen att den inte är rund, som de skriver, utan päronformad, alltså mycket rund utom där stjälken växer, där den sticker ut som mest; eller som en rund boll där en del är formad som en kvinnas bröstvårta, där upphöjningen är högst och närmast himlen under vändkretsen, och vid detta havs [Pariabukten mellan Venezuela och Trinidad; C själv trodde som bekant att han besökt fjärran östern] östligaste del.
- Columbus skriver till Ferdinand och Isabella efter hans tredje resa

Det var heller inte den enda förvillelse Columbus höll sig med. Men om det har många skrivit.

Inga kommentarer: