2018-11-26

Lördagsfråga 540: Black beauties

  1. NWA [Nordvästafrika] 7034 är den tråkiga vetenskapliga beteckningen på den näst äldsta marsmeteoriten man känner till. Detta är alltså en liten, liten bit av Mars. Nog förtjänar så spännande fynd roligare namn, som i detta fall det välfunna Black Beauty.
  2. På tal om tråkiga beteckningar: RTMP 81.6.1 är vad denna på alla sätt vackra Tyrannosaurus rex i Alberta tydligen "egentligen" heter. Även denna har blivit kallad Black Beauty, av lätt insedda skäl. Avgjutningar finns lite varstans, till exempel i Stockholms naturhistoriska.
  3. Ännu en Black Beauty; kanske inte Mötley Crües Mick Mars, men väl det etablerade smeknamnet på finguran Gibson Les Paul Custom.
  4. Britt Reid är i hemlighet den maskerade brottsbekämparen Green Hornet, här med sidekicken Kato. (Jag har alltid sett detta som en oblyg Batman-plankning, men getingen lanserades i radio tre år före Läderlappen.) Skådespelarna är Van Williams som jag fick slå upp, samt Bruce Lee. Inte med på bild är deras bil "Black Beauty", en riktigt fin svart Imperial Crown från 1966 som försetts med en hel del extrautrustning.
Dessa svarta skönheter knep Tricky. Upprinnelsen till lördagsfrågan är att boken Black Beauty först gavs ut den 24 november 1877; då hade författarinnan Anna Sewell bara fem månader kvar att leva.

2 kommentarer:

AH sa...

Batman är väl annars en rätt oblyg kopia av Zorro och i Zorro finns för övrigt en annan koppling till frågan, då Zorro rider omkring på sin svarta hingst Tornado.

Hexmaster sa...

Ahh Zorro ja. Var han den ursprunglige maskerade hämnaren..?

Kopplingen till den svarta hingsten var nästan för bra. Guldstjärna i efterhand!