2018-08-10

Tips: Den digitala antikvarien

Apple Lisa (1983); Windows 1 (1985); OS/2 (1988); Windows 3 (1990)

Jag har i förbifarten tipsat förut (Den unge stjärnprogrammeraren) om Jimmy Mahers blogg The Digital Antiquarian. Den är en skattkammare för alla som är intresserade av datorer på 1980- och 1990-talen; många, långa, insatta och välskrivna studier av spel, obsoleta system eller utvecklandet av alla dessa ting som idag fyller vår vardag och ter sig så självklara.

Som exemplet ovan. Skärmdumparna kommer från Mahers pågående serie om Windows långa, vindlande och allt annat än självklara utveckling. Notera att Apples Lisa (Före Macen: Apple Lisa) visserligen var svindyr men hade ett gränssnitt som i princip ser ut som gränssnitt gör idag. Till höger ser vi den första versionen av Windows som, efter mycket långt om länge, kom ut två år senare...

Om allt detta och mycket, mycket mer kan man läsa i Mahers artikelserie. Den börjar med Doing Windows, Part 1: MS-DOS and Its Discontents och är inte klar än. Och vill man ha mer så finns det tonvis med långa etc artiklar om andra aspekter av gamla datorer och vad de användes till.
1 kommentar:

Karl Pettersson sa...

Inte så värst mycket har hänt sedan 80-talet när det gäller GUI-koncepten. Det är intressant hur Windows 1 hade ett system med fastlåsta fönster i rutnät, vilket tagits upp i en del modernare fönsterhanterare för Unixsystem, även om dessa också brukar ge möjlighet att koppla loss fönster när så önskas (använder själv i3 på systemet där jag skriver detta).