2018-08-16

Den typiska sommaren 2017

Det finns fortfarande ett fåtal "klimatskeptiker" (som inte tror på en av mänsklig verksamhet förorsakad global uppvärmning) som kämpar. Ett "argument" som dessa tagit till, särskilt när den rekordvarma sommaren 2018 nämns, är att sommaren 2017 skulle ha varit rekordkall. Är det sant?

Det man tänker på, och med eller utan flit tar ur sitt sammanhang, är att sommaren 2017 uppvisade några ovanligt låga temperaturer. Eller ett tillkrånglat rekord som detta:
Högstatemperaturen under sommaren 2017 i Sverige var den lägsta sedan 1862.
- Sämsta sommarvärmen – på 155 år, Aftonbladet 29 augusti 2017

Läser man innantill hittar man lite andra uppgifter (ingen överraskning)
Den högsta sommartemperaturen blev mycket modesta 28,0° vilken noterades i Oskarshamn den 18 och i Kalmar den 19 juni. Det är den LÄGSTA högsta sommartemperatur som noterats i Sverige sedan 1922. Även då nådde maxtemperaturen bara 28,0°. 
För att finna en sommar med en avgjort lägre maximitemperatur än i år får vi gå tillbaka till åtminstone 1862.
- Sommaren 2017 - Typisk svensk sommar, SMHI 31 augusti 2017

Där påpekas även att årets högsta temperatur var 30,1°. Den uppmättes den 28 maj, det vill säga strax före SMHI:s sommar, i Oskarshamn.

För att banka in sammanfattningen "typisk svensk sommar" kommer här ett sista citat:
Sommarens medeltemperatur hamnade nära den normala (medel för 1961-1990).
- SMHI igen

3 kommentarer:

Spiring sa...

Är det tillåtet att tro på en av mänsklig verksamhet förorsakad global uppvärmning, och ändå tycka att såväl kvälls- som fina morgontidningar gör groteska övertolkningar av skillnaden mellan två på varandra följande somrar? Eller är man automatiskt en "klimatskeptiker" då?

Anonym sa...

Till Spiring. Naturligtvis går det bra. Alla utom de mest rabiata inser att man kan tro på X och ändå anse att vissa argument för X inte håller. Själv är jag naturligtvis slaverimotståndare, men tycker inte att argument om att "slaveri är dåligt för att det säger bibeln" håller.

Sensemaker

Hexmaster sa...

Väder är inte klimat. Det har påpekats ca oändligt många gånger vilket ändå inte räckt.

Att medeltemperaturen för somrarna stigit påtagligt framgår tydligt i ett diagram på SMHI:s sida.