2017-10-23

Lördagsfråga 485: Monsterstjärnor vi inte sett

  1. Den största utmaningen blev De sju samurajerna (1954). För ingen mindre än Haruo Nakajima är med, och jag ville verkligen ha en bild därifrån där man kan se honom. Men han var en oviktig statist bland många, och trots en ledtråd på nätet (se nedan) så misslyckades jag. Det fick istället bli en scen med banditerna (Nakajima spelar en sådan) i silhuett. Nakajima skulle samma år få huvudrollen, om än osynlig, i en annan japansk film: Det är han som är inuti Godzilla-dräkten i den första filmen.
  2. Harry and the Hendersons (1987). Inuti Harry/Bigfoot hittar man Kevin Peter Hall. En annan film från samma år där han hade stjärnrollen utan att synas är Predator (1987).
  3. Bolaji Badejo har nog inte du heller sett ansiktet på. Han föddes i Lagos 1953 och dog 1992, vid 39 års ålder. Han var en mycket gänglig och mycket lång man (hur lång? uppgifterna varierar men han var avgjort en bra bit över två meter, och osannolikt gänglig som sagt) och fick rollen som alien i Alien (1979). En udda detalj som kan vara sann är att regissören Ridley Scott inte lät honom umgås med de övriga skådisarna mellan tagningarna, så att han skulle bli ännu mer skrämmande och alien.
  4. David Prowse som Green Cross Code Man, en brittisk kampanj för trafiksäkerhet riktad mot barn som drivits sedan 1970. Han spelade rollen 1975-1990 för vilket han blev belönad med den fina titeln MBE. Han hade även blandade roller i blandade filmer, som till exempel en liten roll i A Clockwork Orange. Jo, och så är det han som är inuti Darth Vaders dräkt i de tre första Star Wars-filmerna.
Godzilla, Predator, Alien och Darth Vader. Den fina kvartetten tog Arvid L innan han gick ut och plöjde.


Inga kommentarer: