2017-07-31

Lördagsfråga 474: SMS

  1. SMS är artistnamnet på en engelsk tecknare. Många fina alster hittas på www.smuzz.org.uk.
  2. Först hette hon SMS Bodrog i Österrike-Ungerns kejserliga och kungliga flotta. Under en lång tjänstgöring var hon med om lite av varje, det mest ödestyngda att avfyra första världskrigets allra första skott. SMS står för Seiner Majestät Schiff, "hans majestäts skepp", och har använts i flera flottor med det språket och statsskicket.
  3. Sega Master System var ett ganska populärt tv-spel under senare delen av 1980-talet. Snail Maze var inbyggt i många konsoller och kunde spelas utan cartridge. (Detta var en av få lite mer bildmässiga ledtrådar jag kunde hitta bland en mängd genomtrista datarelaterade SMS-betydelser.)
  4. La Société des Moteurs Salmson (société motsvarar bolag) var en fransk firma 1890-1957 som ägnade sig åt ångpannor, bilar, flygplan och annat. Under en tid leddes det av en svensk, Georg Unné.
Ett intressant förslag från pazuzu gick ut på att det hade med ånga att göra (steampunk, ångfartyg, Steam-plattformen, ångmaskiner); om det inte hade stupat på trean (Snail Maze finns veterligen inte på Steam) hade jag allvarligt övervägt att ge ett sorts rätt för den. Men Tricky satte SMS:et.

Inga kommentarer: