2017-07-27

Fake news på 90-talet: En ding ding värld

Vaxdockan av Hitler gråter riktiga tårar
Det var på årsdagen av Andra Världskrigets utbrott, den 3 september 1989, som personalen på the War Memorial Museum i Krakow upptäckte att vaxdockan av den fruktade och avskydde nazistledaren Adolf Hitler grät.
Vad sägs om den nyheten? Kliar det inte i delnings-nerven?

Här är några till:
  • Världens första gravida man! Exklusiva bilder!
  • Han gjorde en brevpress av sina testiklar!
  • Han hittade Noaks ark – och skeletten efter två ödlemänniskor!
  • Rymdskeppet kidnappade en hel eskimåby
  • Tjejen med 3 bröst!
  • Solen kommer att slockna 1999
  • Arbetslösa japaner jobbar som krockdockor
  • Världens första katthund!
  • Undermedlet som gör folk skottsäkra
  • Bibelexpert kräver handling – Spräng jorden och dräp Satan!
... Och så höll det på. Tidningen hette En ding ding värld och gavs ut 1992-2000. (Namnet kommer från filmen It's a Mad, Mad, Mad, Mad World (1963) som fick heta En ding, ding, ding, ding värld på svenska.) Intressant nog lever minnet av den kvar på sina håll, man kan stöta på begreppet "ding ding värld" när riktigt knasiga och uppenbara bluffar förevisas.

Tidningens innehåll lär ha varit färgkodat: Artiklar i färg handlade om verkliga, om än kuriösa, ting, medan de i svartvitt var rent hittepå. Materialet till de senare kom från Weekly World News som gavs ut 1979-2007. En lika gångbar källa hade varit National Enquirer som nog är den mest kända publikationen i genren; den har getts ut sedan 1926 och finns faktiskt fortfarande.

"Fortfarande" ... För om pappersmedia har problem idag så är det långt värre för den här sortens tabloider, som helt konkurrerats ut av nätets motsvarigheter. Å andra sidan hade DDV/WWN nog kunnat klara sig även i det mediet, om det inte är samma förmågor som numer kläcker idéer i nya kanaler. Flera av rubrikerna som dyker upp vid slagningar ser lockande ut och hade säkert samlat på sig någon miljon klick, likes och delningar. Jag är särskilt nyfiken på bibelexperten som ville spränga jorden.

Bonus: Charmkvark fann att djävulen som dök upp från ett oljeborrningshål och djävulen som bokstavligt talat hittades i massmördarens hjärna ser identiska ut.
Antingen har djävulen hittat sin look och kör på samma min på alla bilder, eller så har En ding ding värld bara en djävulsmall som de använder till alla sina djävulsreportage.
- En ding ding djävul, Skepchick.se 13 mars 2011


3 kommentarer:

Anonym sa...

Om inte annat tyder det engelskspråkiga namnet på ett Polskt museum (1989!) på att artikeln ursprungligen skrevs på engelska.

HJ sa...

Om jag minns rätt från avsnittet av podcasten Snedtänkt där Hans Hatwig intervjuades var anledningen till att fake-artiklarna var i svartvitt att man gjorde "Photoshopandet" analogt, vilket var mycket enklare i svartvitt än i färg. Att samma inklippta djävul dyker upp i flera bilder torde vara regel snarare än undantag.

/Håkan

Hexmaster sa...

Den goda podden Snedtänkt avsnitt 100 med Hans Hatwig. Måhända är han mer känd för att han under en tid gjorde en blaska som hette Okej. Vilket känns långt större för undertecknad än DDV men det är en generationsskada.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/844880?programid=4747

Olyssnat så spontant, ja före PS var retuscherande av varje slag betydligt enklare i svartvitt än färg. Så den förklaringen låter högst rimlig.