2017-07-03

Lördagsfråga 470: Knarklåtar

  1. Blur: Beetlebum (1997). Damon Albarn, en av låtskrivarna, har uppgett att den handlar om heroin.
  2. John Lennon med Plastic Ono Band: Cold Turkey (1969). Enligt en intressant uppgift fick John uppslaget till låten sedan han och Yoko matförgiftats av julkalkonen. Men sådant kan ju ingen musiker med självaktning komma dragandes med, så isället påstod han att den handlade om heroin.
  3. Velvet Underground: I'm Waiting for the Man (1967). "The man" är drogförsäljaren som personen i låten stämt träff med.
  4. Casey Jones, lokförare och hjälte (1863-1900). Hans sista tågfärd slutade med en krasch, men den stora katastrofen undveks tack vare att han stannade kvar i loket och bromsade in i det sista. Dödsfallen begränsades därmed till ett: Casey Jones. Sådant skapar legender. Bland mycket annat har han fått flera låtar tillägnade sig, t.ex. en av Grateful Dead (1970) där kokain blandas in i sammanhanget.
Det är en oskriven (eller kanske nedskriven?) lag i musikens värld, att om en låt inte uppenbarligen handlar om något helt annat så antar folk att den handlar om narkotika ... Eller så antar de det ändå. Det svaret satte pazuzu med speed. Närmare bestämt "speedball", en särskilt lömsk blandning av kokain och heroin, vilket på sätt och vis är ett ännu bättre svar på frågan än det som frågekonstruktören tänkte ut.

5 kommentarer:

Christian_Henriksson sa...

LitSwD, kanske? :)

Hexmaster sa...

Den hade varit för lätt, eller hur. Liksom alla dessa låtar som heter "Heroin" rätt upp och ner. Det finns mer än gott om lagom obskyra exempel.

Christian_Henriksson sa...

Tänkte väl snarast på att det är ett exempel på motsatsen, en låt som antas handla om droger när den inte gör det.

Hexmaster sa...

Ah! Det hade jag fsktiskt glömt. Så hårt sitter den faktoiden.

AH sa...

Nu finns det ju visserligen rätt många låtar som handlar om knark eller som kopplats samman med knark. Men en annan låt som jag tänker på som brukar kopplas samman med droger, men som troligtvis inte handlar om det är Spoonman med Soundgarden. Låten handlar, i alla fall enligt officiella versionen, om gatuartisten Artis the Spoonman som fått sitt namn eftersom han helt enkelt spelar musik med skedar. Artis medverkar både i videon till låten och får även dra ett skedsolo. Dock har en del tolkat det som att låten handlar om heroin.