2017-02-09

Kamel-kvack

Denna bild är faktiskt hämtad från Angereds kamelcenter: Kamelmjölk och mjölkprodukter.

En verksamhet som fått bidrag från det offentliga granskas. En detalj som sticker ut, rejält:
När GP granskar en av kamelcentrets reklamaffischer som hängt uppe i Angered står det inte bara att mjölken lär vara bra mot autism, utan även att den hjälper mot tuberkulos, diabetes, leversjukdomar, Crohns sjukdom och att den motverkar tumörer. Olagliga påståenden enligt både Livsmedelsverket och Läkemedelsverket.
- Michael Verdicchio: Miljonbidrag - till kamelturism och mjölk, Göteborgs-Posten 9 februari 2017

Kamel-baserat kvack kände jag inte till förut. En snabbkoll på en av nätets "pålitligaste" leverantör av vidskepligheter, vansinnigheter och kvack visar att jomen, kamelmjölk hör till den väldiga och växande mängden saker som tillskrivs blandade underbara egenskaper:
  • Fights diabetes
  • Benefits for ASD [autism spectral disorder]
  • Reduces anxiety
  • Promotes gut health
  • Fights cancer
- Daniel Barker: There are amazing benefits from drinking camel's milk, Natural News 13 oktober 2016

Jag hittar inte de lika anmärkningsvärda som olagliga påståendena om diabetes, cancer m.m. på kamelcentrets hemsida. Bland de många länkarna, varav flera fokuserar på just mjölken, finns desto mer.

Diabetes och cancer hör till de sjukor som vår annars sorgliga kvacksalverilag (eller snarare Patientsäkerhetslagen 2010:659) uttryckligen förbjuder andra än hälso- och sjukvårdspersonal från att yrkesmässigt undersöka eller behandla. Särskilt cancer är något som kvackarna brukar ha tillräcklig koll på för att inte nämna annat än i förtäckta ordalag, eller när kameror/mikrofoner är dolda. Men då och då slarvas det, och då ska man gå på dem.

3 kommentarer:

Kurt sa...

Mjölk har ju fått riktigt dåligt rykte de senaste åren. Främst pga av alla som påstår sig vara laktosintoleranta. Men många av dessa som av trendskäl skaffat sig en sådan diagnos påstår sig kunna dricka mjölk från andra djur än ko, vanligast är väl get (4.5% laktos jämfört med 4.8% laktos i komjölk). I Belgien och Holland mjölkas också hästar, mjölken säljs med olika hälsoargument

http://www.paardenmelkerij.info/n/en/horse-milk/effects

Just kamelmjölk tycker man ju borde fått dåligt rykte efter MERS-CoV epidemin för ett par år sedan (dödlighet på uppåt 40%!).

https://www.cdc.gov/coronavirus/mers/risk.html

Anonym sa...

Man måste nog puckla på djuret på bilden om dromedaren ska kunna bli en kamel.

Hexmaster sa...

Vet inte i vilken utsträckning de omtalade kamelerna avser kameler eller dromedarer, eller båda.