2012-01-06

Tips till blivande författare

Några blandade tips. Sådana verkar folk som skulle vilja bli utgivna författare aldrig tröttna på. Hur går det till, rent konkret, när man blir antagen?

1. När du letar förlag, se till att skicka till rätt sorts förlag. Ett förlag som ger ut barnböcker är inte intresserat av din diktsamling, krigshistoriska förlaget inte av din yoga-bok osv. Jag trodde knappt folk kunde vara så slarviga, men det är tydligen mycket vanligt.

2. När du kollar om din bok passar förlagets utgivning, passa även på att granska deras böcker i övrigt. Är trycket OK? Är illustrationer gryniga, mörka eller jättebra? Vilka författare ges ut?

3. När du skickar manuset, skicka hela manuset. Smakprov, halvfärdiga kapitel, bokidéer och så vidare kan fungera i förekommande fall, men som regel minskar det dina chanser rejält. Förlagen får in massor av mycket ändå. Konkurrensen är hård. Var professionell.

4. När du skickar manuset, skicka pappersbunten. Det lär finnas förlag som tar emot mail - kolla - men de är definitivt undantagen. Skicka papperen som bunt i plastficka. Häfta inte.

5. Använd dubbla radavstånd. För övrigt, bekymra dig inte om formgivningen - se även bloggposten Typografi. Det var inte Times New Roman som gjorde att du blev refuserad.

6. Hur länge ska man vänta på ett nej? Tja. Min lilla erfarenhet är att ett ja går fortare än ett nej. Förlagen uppskattar om du inte skickar ett manus till ett dussin olika ställen på samma gång; samtidigt ska du inte behöva vänta sex till åtta veckor på varje refusering. Att skicka till olika förlag med några veckors mellanrum är en rimlig kompromiss.


Hur går det till när en bok blir antagen? På de "mindre" förlagen (som förvisso kan vara nog så etablerade) är det en ensam förläggare som bestämmer. På större förlag (Bonnierförlagen, Norstedts och några till) tas beslutet i ett s.k. förlagsmöte där förläggare och chefer diskuterar utgivningen. I de förra fallen kan du få ett "ja" rätt upp och ner, i de senare är det lite omständligare.

Sen får du hem ett kontrakt i två exemplar. Läs, skriv under och skicka tillbaka det ena. Det ska mycket till för att du ska behöva känna dig orolig - etablerade förlag försöker aldrig att blåsa sina författare. Däremot kan du naturligtvis ha synpunkter på detaljer. Min erfarenhet hittills är att förlag inte är oresonliga. Kontraktet är ett avtal som båda ska vara nöjda med.

Å andra sidan har jag kolleger som yttrat missnöje av olika grader. Man kan vara besviken över ett taffligt drivet förlag, över svag marknadsföring, tryckkvalitén m.m. Därav punkt 2 ovan.

4 kommentarer:

Michael sa...

"Förlagen uppskattar om du inte skickar ett manus till ett dussin olika ställen på samma gång"

Vad spelar det för roll? Hur kan ett förlag veta om du har skickat till ett annat?

Hexmaster sa...

Om de lägger ner tid på att läsa igenom ditt manus ordentligt och gillar det, så är det bortkastat om det blir antaget på ett annat förlag.

Om man har en högoddsare kan man känna sig mindre begränsad och skicka till godtyckligt många.

Michael sa...

Men det är väl precis som med arbetsansökningar? Ju fler du skickar till, desto större chans att bli anställd. Det är författaren som ska ha makten att kunna avböja förlagen, inte tvärtom.

Aki sa...

Tack för tips!