2012-01-17

Kim Jong Il spelar golf



Med sådana amatörer behövs inga proffs
"Dear Leader Comrade General Kim Jong Il, whom I respect from the bottom of my heart, scored two on this hole," said the course professional, Park Young Man.
Clearly, the mysterious 52-year-old son of the late "Great Leader" Kim Il Sung is a hero of the golf course as well as of the nation.
Mr. Park, who confessed to having never heard of Arnold Palmer, explained that the Dear Leader shot a 34 over 18 holes, including five holes-in-one, and did no worse than a birdie on any hole.
"He is an excellent golfer," Mr. Park said.
- Keeping Dear Leader's Score, New York Times, 19 oktober 1994

Det där är, såvitt jag funnit, upprinnelsen till den allra mest slitstarka uppgiften om den käre ledaren: att han på sin första (enda?) golfrunda slog en rad hole-in-ones och krossade banrekordet med en obeskrivlig marginal. Golfbanan i Pyongyang har par 72 – räkna själva. Världshistoriens bästa golfrunda, helt enkelt; en Rookie of the Year som en sorglig skepnad som Arnold Palmer inte vore värdig att bära klubborna åt, och så vidare.

Men är uppgiften "sann"? På så sätt att den framförts av det nordkoreanska propaganda-maskineriet, snarare än att ha hittats på av icke-nordkoreanska filurer? Källforskningen är sällsam (påminner mest om när jag skulle leta "fakta" för UFO-kapitlet i Tredje rikets myter); det är just ingen hejd på de märkligheter och rena mirakel som inträffat kring De röda kejsarna jag tidigare tagit upp. Men om golfrundan förekommit i pressmeddelanden, texter från den statliga nyhetsbyrån KCNA eller den officiella biografin eller så, så borde den vara lätt hittad. Eftersom ingen hittat något sådant, så har andra dragit slutsatsen att den är påhittad utanför Nordkorea. Att ingen tillfrågad nordkorean känts vid uppgiften förstärker den teorin.
Vad vi känner till så har detta inte rapporterats på KCNA eller skrivits i någon biografi av Kim Jong Il. Flera av våra medlemmar har dock tagit upp detta rykte när de varit på besök i DFRK och koreanerna har funnit detta påstående lika löjeväckande som vi.
- Svensk-Koreanska föreningen svarar på min fråga, 10 januari 2012

Sanningen ligger, som så ofta, mittimellan. Uppgiften kommer alltså från en nordkorean, som väl inte vågade annat än prisa den för övrigt då helt färske ledaren (Kim Il Sung dog sommaren 1994), men verkar aldrig ha infogats i den officiella hagiografin. Gott så.



Denna bild från Pyongyang Golf Company verkar visa en annan golfbana med 9 hål. Hur som helst.

1 kommentar:

Anonym sa...

Lysande. Jag hade nog aldrig kommit på tanken att gräva i detta eftersom hela Nordkorea är en, en, ja, någonting. Bra jobbat!

MVH

Hans