2008-12-08

Lördagsfråga: 1 + 1 = 2Som åtminstone två av er visste så är det alltså ett bevis för att ett plus ett verkligen blir två och inte något helt annat. Det ingår i Principia Mathematica av Whitehead och Russell, ett av de verk som man inte behöver begripa för att ana storheten i. (Själv har jag absolut ingen aning.)

PM kom att användas i ett syfte som författarna knappast hade förväntat sig, nämligen Kurt Gödels två ofullständighetsteorem, presenterade under rubriken Über formal unentscheidbare Sätze der Principia mathematica und verwandter Systeme, "Om formellt oavgörbara utsagor i Principia mathematica och liknande system". Även om det rör sig om matematik på hög nivå så behöver man inte förstå detaljerna för att fascineras av slutsatsen; att man, kraftigt förenklat, i sådana "system" för att utforma matematiska påståenden (som t.ex. att 1 + 1 = 2) kan utforma påståenden som varken kan bevisas eller motbevisas.

Liksom i fallet med relativitetsteorin så har de kommit att missförstås och missbrukas. Teoremen säger t.ex. ingenting om huruvida artificiell intelligens är en teoretisk omöjlighet.


Wikipedia: Gödel's incompleteness theorems

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skäms för min petighet, men titeln på Gödels uppsats slutar med numeralen I eftersom han tänkte publicera en del två, men så blev det aldrig. Annars: intressant blogg!

Skulle vara kul om du ville granska qwerty vs. dvorak map. effektivitet förresten. Såg inget om det på din hemsida, men det verkar vara en faktoid (enligt Shermer iaf).

Hexmaster sa...

Pet och pet, men sidoupplysning, och inte det sämsta som kuriosa. Att en avhandling på just det ämnet inte görs fullständig låter så ironiskt, att det vore roligt om det var med flit. Om han nu var så skojig, Kurtan. :-)

Dvorak är alltså en annan layout på tangentbord än den gamla QWERTY som jag använder just nu. Det sägs att man kan bli betydligt snabbare med den, vilket jag också sett ifrågasatt. Det resultatet skulle faktiskt vara intressant att se, även för saken i sig.