2019-12-12

Chefen kommer-knappen

Du sitter som vanligt på jobbet och låtsas göra nytta. Så märker du att chefen närmar sig ... Vad gör du?

Om du, som alla andra de senaste decennierna, använder du ett operativsystem med fönster, eller där man på annat sätt kan växla snabbt och enkelt mellan program, så är det inga problem. Ett klick eller tangenttryck, så får du upp en skärmfull med produktivitet.

Förr i tiden var det inte lika enkelt.


Det första spelet med en "chefen kommer-knapp", boss key, var Bezare 1981 på Apple II. Trycker man Ctrl+B så ersätts spelskärmen av ovanstående kalkylark à la VisiCalc (dåtidens Excel, ett av de vanligaste kontorsprogrammen). Man kunde inte göra någonting, men det behövdes förhoppningsvis inte. Så, nu har chefen gått vidare – Ctrl+B så kan man fortsätta spela.


Infocoms textäventyr Leather Goddesses of Phobos (1986) var definitivt NSFW, om man läste innantill ... Givetvis hade det en chefen kommer-knapp, och givetvis kunde författaren Steve Meretzky inte låta bli att skoja till det. Utseendet är hämtat från Infocoms databasprogram och superflopp Cornerstone, som kraftigt bidrog till företagets fall.

När Sierra lade in "funktionen" i Space Quest III (1989) skojade de till det ännu mer. Istället för ett kalkylark fick man en dialogruta där det stod hur länge man spelat.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag som trodde att ”Leather Goddesses of Phobos” var påhittat för filmen ”The Martian”. Jo, jag vet att det var en bok först.

Hexmaster sa...

Åh, denna klassiker! Så den nämns i The Martian? Vilken fin referens! Och vad roligt att du trodde det var hittepå!

Anonym sa...

Det är i samband med att han använder Curiosity för att kontakta Jorden. Trodde att författaren skrev sig runt upphovsrätten genom att använda ett fiktivt spel.

Karl sa...

Ulf Lingärde påstår sin Nya dataordboken 97 att t.ex. kalkylprogram kunde ha en omvänd bossknapp: de kunde få det att se ut som att användaren spelade spel i stället för att arbeta i det PC-baserade kalkylprogrammet (vilket IT inte gillade, då de ville att alla skulle arbeta i någon standardiserad stor- eller minidatormiljö).

Hexmaster sa...

Underbart - och allt det säger om IT-avdelningar och deras syn på användarnas behov... Ulf Lingärde är en mycket bra person som letat reda på myriader sådana guldkorn ur den moderna datahistorien. Den omvända bossknappen är precis en sån grej.