2019-12-25

Sprit och matsmältning

Sprit har ju den förnämliga egenskapen att det spjälkar fettet och på så vis bildar små tomrum i magen så att gästen kan njuta av ännu en bit mat.
- BRÄNNVIN: Livgivande droppar som underlättar matsmältningen, HD 13 november 2003

De där små tomrummen är den fånigaste varianten jag sett av ett mycket vanligt påstående: Att alkohol befrämjar matsmältningen. Är det sant?

När jag letar nu hittar jag på sin höjd vaga och obekräftade påståenden om att små mängder kan stimulera i liten grad. Desto mer handlar om att alkohol stör tarmarnas slemhinnor, och att det är en anledning till att magen kan vara knasig dagen efter. Liksom att större mängder alkohol kan påverka matsmältning och relaterade processer negativt.

Men om vi pratar om mindre till moderata mängder sprit. Några snapsar och öl till julbordet, den stilen. Skulle man, för att ta ett enkelt exempel, smälta maten bättre, sämre eller oförändrat om man skippar snapsarna? En enkel fråga i den stilen har jag inte sett besvarad.

4 kommentarer:

Anonym sa...

På franska heter spriten man dricker efter maten digestif.

https://fr.wikipedia.org/wiki/Digestif
https://sv.wikipedia.org/wiki/Digestif

Mina grodor kan inte ha fel om mat och dryck, så det så. Så radera omedelbums din 'fake news'!

God fortsättning.

MVH

Hans

Anonym sa...

Han säger inte att det inte funkar - han undrar om det funkar!

Anonym sa...

Inte ens franska wikin säger annat än att man trodde på det här på medeltiden. Ingen trovärdig källa säger att det fungerar. Långt fler källor säger att alkohol i allmänhet är _dåligt_ för magen.

Anonym sa...

Mycket är svensk propaganda. Många länder tar man något efter fet mat. I Tyskland tar man något kräuteraktigt liknande jägermeister. Italien tar man ramazotti något liknande. Vet ni att fernet branca är gjord av en italiensk läkare den innehåller malört som tar bort många bakterier m.m. Den spritdrycken borde finnas på apoteket istället på systemet.