Foten är vår ständiga kontakt med jorden vilket gett den olika sorters symbolik. När Jesus före den sista måltiden tvättar lärjungarnas fötter, och uppmanar dem att fortsätta med bruket, var det en uppenbar symbolhandling som signalerar ödmjukhet. Rituell fottvagning förekommer än idag i flera kyrkliga sammanhang. Att kyssa någons fötter är en ännu tydligare underkastelse.Och här är förlagets presentation: Klassiska symboler
I Indien och Kina finns en hel del heliga och flitigt vördade fotavtryck. De sägs vara spår av gudar och helgon som på ett mirakulöst sätt bevarats i stenen. I Skandinaviens hällristningar finns också en del fotavtryck, men deras betydelse känner vi inte till. Kanske de ligger närmare dagens hand- och fotavtryck som kändisar lämnat på Liseberg än Asiens heliga fotspår?
Nu är förresten det lilla autobiblioteket åter komplett:
- Faktoider (2008)
- Fler faktoider (2009)
- Är det verkligen sant? (2009)
- Strutsen gjemmer ikke hodet i sanden (2009), föreg. översatt till norska
- Nya ord med historia (2010)
- Tredje rikets myter (2011)
- Blindspår (2012)
- 1914 (2014)
- Sveriges historia (2018)
- Kings and Queens of Sweden (2019), med Bönnelyche och Henrikson
- Klassiska symboler (2019), med Swahn
Då är det enklare att konstatera att en översatt bok är min till över 90 %, men inte en "annan" bok än originalet. Det är därför jag räknar de elva volymerna som tio böcker.
1 kommentar:
Jag skaffade hund för ungefär fem år sedan. En Golden vid namn Balthazar (barnen bakom namnet). När den lilla valpen kom in i huset så var det första han gjorde att slicka mina fötter och reglera nagellängden (så långa var de inte). Han har slutat upp med det sedan länge.
Men troligtvis finns något liknande i djurriket.
Mina 2€ cent.
MVH
Hans
Skicka en kommentar