2019-10-07

Lördagsfråga 583: Arawak

  1. Lite kycklingspett på grillen, eller barbecuen då – även om de renläriga (och skråets renläriga kan vara fruktansvärda i sin lärdom och dess utövande) garanterat har synpunkter på likställande mellan grill och BBQ. Med mycket mer ... De torde dock inte ha några invändningar mot påståendet att ordet stammar från barbakoa i det ur-karibiska språket arawak, där det avser en träställning för att hänga upp och torka, röka och varför inte även tillaga kött på. Indianstammen ifråga är avgjort mest känd för att ha varit den första som Columbus & co kom i kontakt med 1492, ett claim to fame som de utan tvekan gärna hade sluppit.
  2. Guava härstammar från Karibien, och så gör även vårt namn på den: guayaba hette den på arawak. Eller ett "sydam. indianspråk" som Svensk Ordbok skriver; jag misstänker att exempelvis lågtyska inte skulle betecknas "nordeur. handelsspråk" ...
  3. Hängmatta är en finfin och komplett oväntad folketymologi. För det kan väl inte bli enklare, tänker man: en hängande matta? Men såväl ordet som föremålet kommer från Karibien och var, tillsammans med tobak och syfilis*, bland de första importerna från den nya till den gamla världen. På arawak ("karibiska" enligt SO) kallades den amaca vilket på spanska blev hamaca (samma ord har på andra vägar blivit hammock). Att den busenkla geniala konstruktionen förbättrade sjömännens bedrövliga nattläger oerhört för nästan inga pengar alls bidrog till dess blixtsnabba spridning över haven. Givetvis hamnade den i det etablerade sjöfararspråket holländska. Där justerades ordet, med hängande mattor i tankarna, till hangmat. Och så småningom fick vi hängmattan, en av de svenskaste av svenska symboler.
  4. Majs har, såväl beträffande ordet som sädesslaget, nått oss via spanjorerna som kallar det maíz och innan dess arawakerna som kallade det mahiz.
Pazuzu lämnade, som traditionen bjuder, ett gott kryptiskt svar. Huruvida det även var rätt svar har er lördagsfrågemästare inte kommit fram till. Så jag skulle (som en annan tradition bjuder) först behöva lite assistans med svaret.

* Meningarna går isär om Treponema pallidum pallidum fanns i Europa innan de transatlantiska färdernas tid eller inte. Jag lutar, som synes, åt att den inte gjorde det, dock utan att ha investerat särskilt mycket i idén.

4 kommentarer:

Anonym sa...

"[E]n träställning för att hänga upp och torka, salta och varför inte även tillaga kött på."
Ska det inte vara "röka" i stället för "salta"? Salta gör man väl i kärl, inte på ställningar.

Hexmaster sa...

Absolut ska det vara så.

pazuzu sa...

Totalt fel ute: Java Grill, Guava-bilioteket för Java,
"Corn"-projectet, en samling javamoduler,
samt (lite väl optimistiskt) semesterbild på James Gosling
innan han förlorade håret :-)

Hexmaster sa...

Jahaa ja nä det var inte särskilt rätt nä. Men ett bra försök. Särskilt med James.