2017-08-24

Norsk stavkyrka i Wisconsin, Polen

I've never been to rural Wisconsin. But now I feel like I have, thanks to The Vanishing of Ethan Carter.
- Recension, The Average Gamer 10 november 2014

Dataspelet The Vanishing of Ethan Carter (2014) utspelas i den fiktiva byn Red Creek Valley, Wisconsin. För att få det så realistiskt som man ville ha det tog sig spelmakarna ut i verkligheten och digitaliserade träd, klippor, byggnader ... Visserligen inte i Wisconsin; det hade blivit väl långt och dessutom varit tämligen onödigt. Istället åkte de till lämpliga ställen närmare Warszawa, där de bodde och arbetade.

Som till exempel Pilchowice i Nedre Schlesien, där man bland annat digitaliserade en damm. Jämför Wikimedia: Zapora Pilchowice.

Ett särskilt fint fynd utgörs av denna kyrka. Den ser varken ut att höra hemma i Wisconsin eller Polen! Det beror på att den kommer från Vang i Norge. Den byggdes omkring år 1200. I början av 1800-talet var den rätt risig och skulle, som så många kyrkor vid den tiden, egentligen ha rivits. Men den räddades av konstnären Johan Christian Dahl. Han köpte kyrkan och lyckades sälja vidare den till ingen mindre än Fredrik Vilhelm IV av Preussen. Den monterades ner, transporterades till byn Krummhübel uppe i Riesengebirge ("Jättebergen") och byggdes upp igen. Eftersom trakten nu ligger i Polen heter byn Karpacz och ligger i Karkonosze-bergen.

Inga kommentarer: