2023-07-16

Sommar då & nu

Sommar. Lättlyssnat för semesterfolk.

- Ur radiotablån för måndagen den 29 juni 1959

Jag vet inte när gamla Sommar försvann.*  Det var avgjort långt efter Cederbergs tid.

Det var Jörgen Cederberg och Tage Danielsson – den mannen märks än idag – som drog igång det, med premiär som ovan. En egenhet var att programledaren, den så kallade sommarvärden, byttes ut från program till program. Om någon prestige förekom i sammanhanget har jag inte sett något av det. I övrigt var det ett program bland alla andra, värden ett radiojobb bland alla andra. Och även om man aldrig, vad jag förstått, hörde samma röst idag som igår, så kunde den mycket väl återkomma flera gånger under säsongen.

- Ur radiotablåerna (för den enda kanalen) sommaren 1961: 11 juni, 24 juni, 2 juli, 20 juli och 27 juli

Ett vanligt namn var producent och medgrundare Cederberg. Till exempel var han sommarpratare fem gånger 1961. Just det: En sommar, fem Sommar.

Han lär dela rekordet i antal sommarprat med Torsten Ehrenmark: 50 gånger var. Det lär inte slås på ett tag.

Nu är visserligen den begränsningen och programmets inriktning olika saker. Men hur som helst så var detta på den tiden då Sommar var ett avspänt program, för såväl talare som lyssnare: ”lättlyssnat för semesterfolk”. Ingen sommarpratare förväntades vända ut och in på sig och sitt privatliv. De recenserades inte ens.


* Nu är det inte det huvudsakliga ämnet för denna bloggpost, men eftersom frågan ställts … När ersattes trivsel-Sommar med ångest-Sommar? Ett förslag på vattendelare är Mustafa Cans uppmärksammade insats 2003.

Jag vet heller inte när man började recensera sommarpratarna. Efter spridda slagningar tippar jag på 2010-talet.


Inga kommentarer: