2023-07-09

Blondie förr

En ruta från ett sent stadium av Blondie I

Varför heter serien Blondie Blondie? Den handlar ju nästan enbart om Dagobert. Se där ett mysterium som jag uppmärksammade tidigt, men inte rett ut förrän nyligen.

Svaret är att när Chic Young skapade Blondie 1930 så var det en annan serie än den som den skulle utvecklas till. I denna Blondie I var Blondie huvudperson; Dagobert fanns inte ens med till att börja med. Och Blondie var en helt annan person än den som dagens läsare känner till. Eller för den delen läsare som tillkommit de senaste 90 åren.

Blondie Boopadoop var en flapper, en ung kvinna som man inte hade där man satte henne. Så var hon också begiven på dans, nyttjade såväl alkohol som tobak, hade de senaste frisyrerna, använde smink, bar kort eller kortkort, roade sig öppet med manfolk … Sånt var nytt och hänförande modernt på 20-talet.

Notera att Dagoberts far verkar vara en förlaga till direktör Dittling/Dithers, åtminstone beträffande utseendet …

Så småningom fann hon och Dagobert Krikelin/Dagwood Bumstead varandra. Inte för att de var särskilt lika. Han var av god familj, son till den synnerligen förmögne järnvägsmagnaten Julius Bolling Bumstead. Och hans föräldrar hade inget till övers för ”a mere nobody” som Blondie.

Dagwood/Dagobert svarade med hungerstrejk. Till slut gav föräldrarna med sig, och lät dem gifta sig.

Bröllopet den 17 februari 1933 blev en uppmärksammad tillställning. I efterhand var det en brytpunkt för serien. Blondie I blev Blondie II.

Efter giftermålet och bildandet av det gemensamma hushållet var den viktigaste händelsen att Dagoberts föräldrar gjort honom arvlös. Det innebar nämligen att Dagwoods/Krikelins hamnade i medelklassen, och att serien därmed fick en ny inriktning. Blondie I hade handlat om en festande flapper; Blondie II handlar om en vanlig familjs vardagliga öden och äventyr. Det glada 20-talet övergick till det krisiga 30-talet.

I den nya serien möblerades dessutom huvudrollerna om. De två viktigaste bytte plats, skulle man kunna säga: Den spännande tokroliga huvudpersonen Blondie blev en tråkig familjekoordinator, den tämligen neutrale Dagobert blev tokrolig huvudperson.

Kanske justerades serien även på andra sätt? Jag tror inte att mord är särskilt vanliga idag.


Man måste säga att det nya receptet fungerade. Eftersom Blondie II har hälsan än idag, efter 90 år.




4 kommentarer:

Anonym sa...

Någonstans i bokhyllan har jag ett samlingsalbum från Blondies 50-årsdag. Där redogörs for detta, och hur serien förändrades.

Men episoden med mordet har jag inte sett förut, det fick mig att höja på ögonbrynen.
/Tryggve

Anonym sa...

Tja, Knasen och hans polare var college studenter i beynnelsen. II bland finner saker sin form efter ett tag.
Sensemaker

Anonym sa...

Har ytterligare ett exempel på ingång ...

Spito sa...

Tack! Det viktigaste blogginlägget på länge. Mysteriet varför serien Blondie mest handlar om Dagobert och hans jobb har hållit mig vaken sedan åttiotalet. MVH /Spito