2022-11-16

Bibeln läst

- Som faktoider läser Bibeln – en tråd, @faktoider 21 januari 2022

Den 21 januari 2022 började jag läsa Bibeln. Då och då kommenterade jag vad jag läste på Twitter. Igår, den 15 november, blev jag klar.

När jag pustat lite ska jag lägga ihop alla tweetsen i en PDF. Det blir ju lite tillgängligare i den formen, ifall någon får för sig att ta del av något av materialet.

Uppdaterat: Här! Bibeln kommenterad

7 kommentarer:

Anonym sa...


Det är inte illa. Själv har jag börjat många gånger, men brukar ruttna på det efter ett tag. Som den är sammansatt är det ibland dödstråkig läsning. Som många andra har jag ibland börjat med att läsa nya testamentet, men jag har inte läst allt där heller.

Men det är en mycket intressant bok som har analyserats av diverse historiker och används för att få en inblick i vissa samhällen eftersom det är den enda skriftliga källan som finns för dem. Frågorna som ställs då är förstås inte religiösa.

/koroshiya

Hexmaster sa...

Mitt förslag: Första Mosebok, Johannes evangelium, Apostlagärningarna. Det är varken långt eller svårläst men väldigt mycket kulturhistoria. Ett annat förslag är Ester (apokryferna). Det är inget predikande, inget profeterande eller ens något stamträd, utan en berättelse med handling.

Segast var Jesaja/Jeremia: ett tungt block med mörka profetior, samma sak om och om och om igen.

Anonym sa...


Ja, Ester är knappast ens en religiös text men finns för att förklara varför judarna firar Purim.

/koroshiya

Anonym sa...

Ester är inte någon apokryfisk bok utan rabbinerna tog med den bland de kanoniska böckerna, något som accepterades av de olika kristna kyrkorna.

Hexmaster sa...

Ester är i GT, my bad. Däremot finns Ester "enligt den grekiska texten" med i apokryferna.

Joakim E sa...

Tack, ser fram emot PDF-versionen! Jag försökte följa på Twitter i början men det var lite bökigt, och sedan gick det inte alls tror jag (de ville nog att man skapar ett konto, och det hade jag väl i och för sig kunnat göra, men man tycker att det inte borde behövas för att läsa sådant som ändå är avsett för alla).

Själv har jag bara läst ett par enstaka böcker. (I Bibeln alltså.)

Anonym sa...

Ester i den grekiska versionen av GT är en längre version av Esters bok som idag också finns översatt till svenska. I Bibel 2000 finns alltså två versioner av Ester: dels den som finns i den hebreiska bibeln, på ordinarie plats i Bibel 2000, dels den grekiska versionen som finns separat i Tillägg till Gamla testamentet.