2018-04-11

Faktiskt och faktiskt inte

Faktiskt.se
planerad svensk webbsajt för faktagranskning av nyheter. Sajten öppnas i april 2018 och är ett samarbete mellan bland andra Sveriges Television, Sveriges Radio Ekot, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Mittmedia. Faktiskt.se ska inte ha en gemensam redaktion, utan de deltagande redaktionerna ska faktagranska var för sig.
- IDG: Faktiskt.se

Redan innan sajten öppnat lades en fejkad kopia ut. Samma namn men en annan toppdomän, snarlik logga – allt för att folk ska ta fel. Jag gjorde det själv, innan jag blev upplyst om att sajten hänvisar till källor som Michael Zazzio (jfr bloggposten om kolloidala silver-duon, Storkvackarna Sultan och Zazzio) och InfoWars, att den ju var lite väl ryssvänlig, med mera.

Hur tar man reda på om en sida är "äkta"? Eller åtminstone vilka som ligger bakom dem?


När det gäller ogenerade varumärkesstölder så skyltar skojarna naturligtvis inte med sina uppgifter på den annars obligatoriska Om-sidan. En enkel metod som fungerade här var att göra en s.k. whois-slagning på eurid.eu. Den sajten håller reda på alla .eu-domäner, vilka som registrerat dem, när osv.

Huruvida Faktiskt.se kommer att leverera när den väl öppnar är naturligtvis en helt annan sak.

5 kommentarer:

Kurt sa...

Förebilden för Faktiskt.se är ju rimligen Norska Faktisk.no som ägs av NRK och privata media i Norge, och som där har varit tämligen framgångsrika, inte minst skapar de nyanser och visar tydligare vilka det är i samhället som kontinuerliga sprider falska nyheter.

https://no.wikipedia.org/wiki/Faktisk

AH sa...

Utan att ha grävt allt för djupt i det hela så verkar Sassersson ligga bakom Faktiskt.eu. Har i alla fall svårt att tänka mig utifrån artikel och kommentarer kring sidan på sin egen webbtidning att han i alla fall inte är inblandad på något sätt.

Hexmaster sa...

Det räcker med en slagning på eurid.eu ;-)

När han släppte nyheten på sin blogg så blev det underhållande förvirring i kommentarsfältet när hans stammisar förväxlade sidorna.

AH sa...

Där lärde jag mig något nytt det där om eurid. Dock inser jag samtidigt att jag nog inte läste inlägget tillräckligt noga då den informationen trots allt fanns där. Kan ju också höra samman med att jag inte riktigt förstod vad den delen handlade om och därför lite ignorerade det.

Hexmaster sa...

Beskar med flit skärmbilden från eurid... Slog först på en annan whois-tjänst, fick till svar att de inte hade .eu-domänerna men hänvisades till den som har dem.