2014-09-05

Sydklocka

Sett en sån här klocka? Där visarna även går motsols, så att klockan verkligen visar rätt tid. Typisk plojgrej.

...Eller? Kan man tänka sig någon som tar sin vända skojklocka på största allvar? Som stolt försvarar den mot omvärldens hån..?

Kvart i tre, UTC - 4:00

I somras fick kongresshuset i La Paz, Bolivia, en vänd klocka. Och det var inte på skoj.

Tanken är att man ju befinner sig på södra halvklotet, där solen går "motsols" och solur följdaktligen "moturs". Ser man timvisaren som en mekanisk motsvarighet till solurets skugga, så följer att en "naturlig" (blev många citationstecken här) klocka för det södra halvklotet går "moturs". Så kan en vänd klocka bli en protest mot kolonialism och en symbol för nationell stolthet.

Den vända klockan på Bolivias kongresshus säger: Förändra orättvisor från NORR genom en ny världsordning som kommer från SÖDER
- Marcelo Elío Chávez, kongressens president

Senator Eugenio Rojas Apaza med en vänd presentklocka där urtavlan återger landets territorium. Och lite till; den streckade biten nederst till vänster, med hav utanför, är en del av Chile som mången bolivian hellre såg vore Bolivia.

Inte för att det saknats kritiska röster. Som den tidning som konstaterar att klockan på kongresshuset följer livet i Bolivia, eller om det är tvärtom: Ibland är den efter, ibland står den stilla, ibland vet man inte om den är trasig eller inte, den vägrar att låta sig ersättas med modernare lösningar ... Och på sistone har den börjat gå baklänges.

Un reloj como reflejo de la vida del país, El Diario, 30 juni 2014


Bloggpostens titel är en stolt boliviansk benämning på företeelsen. Själv ser jag en likhet med beteckningen southpaw, "vänsterhänt".

6 kommentarer:

Från Sandbys horisont sa...

I Rundetårn i Köpenhamn finns en liknande klocka, den börjar nedtill med 1 och går motsols.

Anonym sa...

Väggmonterade solur på norra halvklotet rör sig också motsols.

Andreas E sa...

Öh.. nej. Ett väggmonterat solur på norra halvklotet sitter på en södervägg. Solen börjar i öster (så skuggan är i väster) och vandrar åt väster, medan skuggan förstås då går i andra riktningen. Dvs medsols.

Anonym sa...

https://en.wikipedia.org/wiki/File:MootHallSundial.JPG

Joakim E sa...

Det beror väl helt och hållet på om "pinnen" är monterad uppåt eller nedåt? (Men det kanske är så att man alltid monterar den nedåt?)

Andreas E sa...

Stön. Ja, OK, tydligen är det vanligast med pinnen riktat neråt. Det borde jag fattat, det blir ju en längre och tydligare skugga på det sättet.

Men oavsett: samma typ av solur kommer att gå i olika riktningar beroende på halvklot, eftersom de behöver monteras på söder- respektive norr-vägg. Har du pinnen neråt blir det medsols på södra halvklotet och motsols på norra. Så kommentaren "Väggmonterade solur på norra halvklotet rör sig OCKSÅ motsols" är fortfarande felaktig fast av ett annat skäl än jag först trodde.:-) Så kan det gå.