2014-09-16

Sektvarning: Brasilien på bokmässan

I slutet av september är det åter dags för den stora uppmärksamhetskarnevalen: Bokmässan i Göteborg, utan sin like i riket. Varje år har man ett "fokusland" eller tema som bereds extra mycket plats. I år är det Brasilien. Låter utmärkt - där finns massor att uppmärksamma.

Vad får vi då ta del av för kultur från det stora landet? I mässans tidning listas alla utställare, utländska sådana dessutom på en särskild sida. Under "Brasilien" hittar vi, som förväntat, en rejäl laddning med namn.

Tittar man lite närmare ser man att alla utom en står i samma två montrar. Det behöver inte vara det minsta konstigt, det finns många exempel på att flera utställare delar stor-monter. Fast tittar man ännu lite närmare ser man att den ena montern samlar en påfallande rad påfallande suspekta namn.


Den goda handlingen, Grande Hotel Trilogia, Keppe & Pacheco Instituto Educacional, Keppemotorn, Proton Editoria, STOPPA förstörelsen av världen och Trilogy Institute är sju fasader på samma hus: Norberto R. Keppes sekt.

Jag har berört token tidigare (se bloggposten Analytisk trilogi för ytterligare glimtar av Keppes fantastiska värld) och förbluffats av Keppes många och yviga galenskaper; för här är en man, ser ni, som överträffar såväl Einstein som Pasteur och en hel bunt sorgliga figurer dessutom. Han har tänkt ut en bättre fysik än Einsteins, som bland annat lett till vad som praktiskt taget är en evighetsmaskin (Keppemotorn), funnit att sjukdomar inte alstras av bakterier och virus utan är psykologiska (lösningen tillhandahålls av Keppe och hans folk), listat ut en kombination av kapitalism och marxism med bådas fördelar men utan nackdelarna, och så vidare ...

Norberto Keppe verkar, kort sagt, att ha försökt att täcka in så många pseudovetenskaper som möjligt. Cláudia Bernhardt de Souza Pacheco är hans trogna sidekick som även hon är en jävel på det mesta. Ett tredje namn värt att nämna är Gilbert Gambucchi, som ägnar sig åt att analysera de patologiska bankirfamiljerna som egentligen styr världen (kod för den eviga juden), det vill säga lägger ut timtals med ältande av konspirationsteorier på Youtube.

Vad jag då först nu insett är den mängd bulvaner som marknadsför mästarens läror, lite som Narconon, KMR med flera är frontorganisationer för scientologerna. Det ska bli "intressant" att besöka monter B07:76 på bokmässan och se vad som där försiggår.
Föreningen Stoppa förstörelsen av världen´s uppdrag är att ge medvetenhet om de grundläggande orsakerna till mänskliga, sociala och ekologiska problem och behandla dem med psykosocioterapeutiska projekt som bygger på vetenskapen analytisk trilogi.
- En av bulvanernas programförklaring

För att bara ta ett exempel till så är "Den goda handlingen" ett projekt med målet att höja "människans psykogenetiska vibration" vilket i sin tur ska ge "en högre essentiell resonans i världen". Projektet drivs av volontärer i den lilla (ca 13 000 inv.) turistorten Cambuquira i Brasilien, i likhet med en obehaglig mängd andra Keppe-relaterade projekt. Ett nytt Jonestown?

Det är intressant att den som googlar på Kepperelaterat hittar så märkvärdigt lite kritiskt material. På Wikipedia verkar han varken vara representerad på engelska eller portugisiska, utan bara finska av någon anledning (de redaktörerna kanske missat att hålla rent). Är det ett sätt att behandla världens frälsare? Eller förresten, i en fransk riksdagsrapport från 1995 klassades Société internationale de trilogie analytique som en farlig sekt. I övrigt lever man på att få verkar intressera sig för annat än delar av deras verksamhet, i synnerhet den i sammanhanget harmlösa evighetsmaskinen.

I Sverige företräds Kepperörelsen av "Svenska institutet för integral psykoanalys". De finns också på mässan, i monter B07:76 - nämen! - och det är en stor, fet varning även för dem: där samlas pseudovetenskap, gravt kvacksalveri och sektbeteende i mängd.

Nu har visserligen bokmässan sett en del obehagliga figurer genom åren. Men nog är det anmärkningsvärt att av utställarna från årets temaland kommer en tredjedel från en sekt.


Se även:

Inga kommentarer: