2014-03-23

Luxburg-affären 1917

Den brittiska humortidningen Punch den 19 september 1917: President Wilson åthutar ett Sverige som "råkat" (?) avlossa ett gevär Made in Germany.

Vad är detta? Det är en sammanfattning av Luxburg-affären.

I korthet hade Tysklands chargé d'affaires i Buenos Aires telegraferat hem och föreslagit att man skulle sänka vissa argentinska fartyg. Telegrammen skickades emellertid inte från hans ambassad till Berlin. De skickades från den svenska legationen i Buenos Aires till utrikesdepartementet i Stockholm för vidarebefordran till Berlin. Att man förmedlade telegram på det sättet var inte helt ovanligt.

Amerikanerna snappade upp telegrammen och dechiffrerade dem. Man valde sedan att presenterade dem för världen. Därmed visade man dels Argentina vad tyskarna gick för, dels världen vad svenskarna gick för. Det svenska svaret var att man inte haft en aning om telegrammens innehåll eftersom de var chiffrerade.

Det var nu inte så mycket till ursäkt. Jämförelsen i teckningen är inte så dum; att förutsätta att chiffrerade budskap från krigförande nationer bara innehåller snälla och civila frågor är lika naivt och farligt som att utgå ifrån att ett vapen är oladdat.

Hur som helst rann affären ut i sanden. Det hettade till ett tag, men inte mer.

Avslutningsvis följande pärla:


2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant. Stort tack.

MVH

Hans

Mats Adamczak sa...

Affären ledde till att den svenska Swartz regeringen tvingades avgå, så helt rent den inte ut i sanden. Det blev nyval i oktober och för första gången blev det en regeringen som inte svenska kungen var med och bestämde sammansättningen.