2023-05-01

Lördagsfråga 752: Drakar

  1. En beriden soldat som strider till fots kallas dragon. Den exakta definitionen har varierat, men själva begreppet har en långt och stolt tradition i den svenska krigsmakten. Namnet används också fortfarande, t ex i Norrlands dragonregemente K 4, trots att de inte håller sig med hästar.
  2. På många språk används det ursprungligen arabiska ordet varan om världens största ödlor. Andra talar om ”Komodo-drakar” (som finns på några öar utöver Komodo).
  3. Draktänder är ett stridsvagnshinder som använts sedan andra världskriget. Denna uppsättning står i Surrey. I Norge finns en uppsättning som står kvar sedan kriget, den kallas ”Hitlertennene”.
  4. Vlad II (ca 1390–1447) var vojvod (härskare) av rumänska Valakiet. Som ung vistades han hos Sigismund av Luxemburg. Denne hade grundat Drakorden, där herrar med rätt anor och inställning samlades för att bekämpa turken. Där blev Vlad medlem. Det var då och därför han fick sitt tillnamn, ”Draken”, och ätten han grundade fick heta Drăculești. Drakens son Vlad III fick tillnamnet ”Drakens” i genitiv, eller som det blir på rumänska: Dracula.

Den lätte satte Löjliga familjen. På fem minuter, så …


Inga kommentarer: