2023-05-03

Blodpudding och juice

Det är ett faktum att vitamin C ökar järnupptaget. Men inte upptaget av vilket järn som helst.

Järn i maten kan vara hemjärn eller icke-hemjärn. Det syftar på hemgrupper (med långt e), en viktig del av blodets hemoglobin, musklernas myoglobin m.m. Som man kan gissa är hemjärn väl representerat i kött och blodmat, medan icke-hemjärn främst hittas i vegetabilier.

C-vitamin ökar upptaget av icke-hemjärn. Det påverkar inte upptaget av hemjärn. Eftersom järnet i blodpuddingen är hemjärn påverkas det inte av apelsinjuice.

Detta är en klassisk matmyt som tagits upp lite här och var då och då. Som hos Svenskt kött: Ska man dricka juice till blodpuddingen för att få ett bättre upptag av järn?, eller näringsfysiologen Linda Bakkman som knäckt den i Myter och Sanningar om Järn på egna bloggen 22 juli 2008, och i Bör vi dricka juice till blodpuddingen?, SvD 10 december 2018 med repris häromdagen.

Det finns ett köttrelaterat tips i sammanhanget, som branschorganisationens sajt givetvis inte underlåter att meddela:

Du kan servera rökt skinka eller stekt bacon till blodpuddingen för att med köttfaktorn hjälpa kroppen att ta upp järnet.

”Köttfaktorn”, meat protein factor (MPF), är den mekanism som ökar järnupptaget. Vad den beror på vet man faktiskt inte.


Inga kommentarer: