2017-11-06

Lördagsfråga 487: Andra som dog idag

  1. Arnold Rothstein, maffiaboss som bidrog till att göra den organiserade brottsligheten mer välorganiserad. Sköts på ett affärsmöte (så står det på WP) och avled två dagar senare, den 6 november 1928.
  2. Erich Raeder, storamiral och ÖB för Hitlers Kriegsmarine. Bilden från Nürnberg. Han dömdes till livstid (hans önskan om att bli avrättad bifölls inte) men släpptes 1955 av hälsoskäl. Avled den 6 november 1960.
  3. Porträtt av Laura i Laura (1944), spelad av Gene Tierney. Hon avled den 6 november 1991.
  4. Tre fånigt produktiva författare: Mellan Robert Heinlein t.v. och Isaac Asimov t.h. står Lyon Sprague de Camp. Mindre namnkunnig än de övriga idag, men var under 30- och 40-talet en av branschens kändisar. Avled 6 november 2000.
Av någon anledning hör Gustav II Adolfs död till de historiska datum som även annars föga historiskt bevandrade håller reda på: Den 6 november 1632 (åtminstone enligt den gamla stilen; se bloggposten Den 6 november (g. s.)). Därför kvalade han inte in när frågan gällde folk som dött på dagen idag. Pölsan fixade det ändå.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vill återkoppla till frågan om Gustav II Adolfs dödsdag: vilken var den lokala kalendern i den del av Tyskland där slaget vid Lutzen ägde rum?

Hexmaster sa...

Vet ej. Den kejserliga armén körde givetvis gamla stilen och det är därifrån den 6 november kommer.

HJ sa...

Borde inte den kejserliga, dvs katolska, armen kört med den nya gregorianska stilen, dvs 16 november? Enligt https://en.m.wikipedia.org/wiki/Adoption_of_the_Gregorian_calendar infördes den i katolska delen av tyskromerska riket 1582.

/Håkan

Hexmaster sa...

... Helt rätt. Givetvis körde den kejserliga armén med den nya stilen. Enkelt att ta reda på var det också.