2014-04-16

Mellanmjölkens länder

Ni som har lite koll på läget ute i stora världen: I vilka länder finns motsvarigheter till mellanmjölk?

9 kommentarer:

Pölsa Dum sa...

Brittiska semi-skimmed med 1,7% är ungefär lika fett. Dairy Council skriver om det, och mycket annat, på www.milk.co.uk/page.aspx?intPageID=43, där den extrafeta mjölken från Kanalöraserna också är värd att läsa om och klicka vidare kring, så pass att vallfodret till ens egna SRB:ar och Anguskorsningar får vänta på lagom långt vallfoder en junidag till då det gick åt en halvtimme till att snookla kring online i stället för att få gödningssnurran ut ur maskinhallen :)

O.J.S sa...

På island finns Nýmjólk (vanlig mjölk), Léttmjólk (mellanmjölk) och Undanrenna (lättmjölk).

http://www.ms.is/Vorur/drykkjarvorur/hvit-mjolk/default.aspx

Christian sa...

I Ungern finns bara två sorter om jag minns rätt, en som är lite svagare än standardmjölk, och en som är lite svagare än lättmjölk.

Unknown sa...

Här i USA har vi 0,5%, 1%, 2% och 3% som standard. Finns troligtvis andra fetthalter också. Och sen alla smaksatta mjölker och "mjölk" gjort av soja, mandel, andra nötter...

Susanne Hultman sa...

I Italien säljs scremato, som är ungefär som lättmjölk, men med ännu lägre fetthalt tror jag, parzialmente scremato mellanmjölksvarianten med ungefär samma fetthalt som i Sverige och intero, som har något högre fetthalt än i Sverige. Jag tror att varje mjölkmärke själv avgör den exakta fetthalten.

Anonym sa...

http://www.luxlait.lu/en/produit/micro-filtered-pasteurised-milk

MVH

Hans

Kurt sa...

Medan mejerierna har sälkt mjölk med standardiserad fetthalt länge, så börjar de nu också sälja mjölk där både fett- och proteinhalten är standardiserade. De separerar alltså mjölken i dess komponenter och blandar sedan i hopp till en standardiserad fett- och proteinhalt. På det sättet kan mejeriet plocka undan endel protein till t ex osttillverkning.

Hexmaster sa...

Tack för feedback! Har fått tips om ytterligare länder på Facebook-sidan. Så småningom kommer jag att redigera ihop dem till en mellanmjölks-bloggpost som, utan att göra anspråk på att vara heltäckande åtminstone demonstrerar sakernas tillstånd med någorlunda eftertryck.

Anonym sa...

I senaste Filter så berör Mattias Göranssons ledare mellanmjölkens land - och kommer fram till att Sverige, bokstavligt, inte alls är så unikt i detta avseende som vi vill tro. /Pontus J.